Prezentacija realiziranih demonstracionih akcija u Opštini Bosanski Petrovac kroz projekat Alterenergy

Dana 22.septembra u vijećnici Opštine Bosanski Petrovac, sa početkom u 10 časova, održana je prezentacija realiziranih demonstracionih akcija u našoj Opštini kroz projekat Alterenergy.
Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH je jedan od partnera strateškog projekta „Alterenergy“ koji se realizuje u okviru IPA Jadranskog programa prekogranične saradnje. Ministarstvo kroz projekat provodi aktivnosti širenja svijesti na nivou BiH o obnovljivim izvorima energije i energetskoj efikasnosti, stručne edukacije iz navedenih oblasti za lokalnu administraciju i tehničke eksperte, izrade Akcionog plana za održivo upravljanje energijom (SEAP), te implementacije pilot projekata iz oblasti obnovljive energije i energetske efikasnosti u našoj Opštini što se tiče Federacije BiH, i Čajniče kad je riječ o Republici Srpskoj.

Naime, projektom Alterenergy realizirane su demonstracione akcije vrijednosti od oko 200.000,00 KM na području naše Opštine. Demonstracione akcije su obuhvatile ugradnju toplotne izolacije na podove i stropove u zgradi Opštine, zamjena vanjske stolarije na zgradi Opštine, regulacija sistema grijanja, zamjena postojećih svjetiljki u javnoj rasvjeti Opštine sa LED svjetiljkama. Na taj način osim uštede u potrošnji energije osiguran je i bolji komfor svim stanovnicima naše Opštine.

U sklopu predviđenog programa prezentacije nakon registracije učesnika, otvaranja radionice, obratio se pomoćnik ministra dr. Admir Softić i načelnik Zlatko Hujić.

Pomoćnik ministra se zahvalio na dobroj saradnji sa našom Opštinom, te najavio dalju saradnju,a svoje zadovoljstvo saradnjom nije krio ni načelnik koji je praveći paralelu između sadašnjeg i prijašnjeg stanja Opštine nastojao dočarati važnost realizacije projekta u Bosanskom Petrovcu.

Prezentaciji su pored predstavnika iz ministarstva, saradnika iz Opštine Bosanski Petrovac, prisustvovali i učenici osnovne škole Ahmet Hromadžić sa svojim nastavnicima i direktoricom Mujesirom Kavaz koja je u toku programa uručila pomoćniku ministra zahvalnicu za dobru saradnju.

Učenici su se predstavili recitacijom o Bosanskom Petrovcu koja je bila u svrhu prikazivanja resursa naše Opštine, kako ljudskih, tako i onih prirodnih.

Nakon obraćanja, uslijedilo je i uručenje poklona najmlađima, učenicima osnovne škole, koje je uručio načelnik Hujić, te na taj način još jednom naglasivši riječju i djelom da na našim mladim snagama ovaj grad ostaje.

Related posts