Prevara zvana AS Agro-Feniks

Priča o AS Agro-Feniksu će zasigurno ostati u sjećanju onima koji su nasjeli na priču o izgradnji “novog Agrokomerca” i dali svoj novčani doprinos tome. I četiri godine poslije bombastičnih najava o pokretanju pomenutog dioničarskog društva od eventualnog “pokretanja” ovog preduzeća nema ništa.

Do sada niko nema zvaničan podatak koliko je prikupljeno “donacija” za pokretanje ovog projekta, ali po nezvaničnim saznanjima ta cifra prelazi dva miliona konvertibilnih maraka. Da se radilo o prevari dalo se naslutiti prilikom kupovine samog zemljišta u Šumatcu, jer je već tada kao vlasnik zemljišta upisan Fikret Abdić, a ne pomenuto preduzeće. Drugi pokazatelj da se radi o prevari je taj što se cijelo vrijeme govorilo da se radi o dioničarskom društvu (d.d.) , a dokumenti govore da se radi o društvu ograničene odgovornosti (d.o.o.), iako je za osnivanje dioničarskog društva potrebno minimalno 50.000,00 KM osnovnog kapitala.

Ono što se od javnosti krije jeste činjenica da je AS Agro-feniks d.o.o. od 2015. godine u vlasništvu cazinskog biznismena Ismeta Hrle zvanog Cigo, čijom mehanizacijom je nasipana bara u Šumatcu, a kako Vkportal.net nezvanično saznaje, od pomenutog biznismena su tadašnji vlasnici kompanije uzeli i veću količinu građevinskog materijala, koji očigledno nije utrošen u izgradnju fabrike AS Agro-Feniks.

2

Na Rješenju o izmjenama podataka (slika iznad) vidljivo je da je 03.12.2015. godine Fikret Abdić razriješen dužnosti direktora ovog preduzeća, te da je novi vlasnik Ismet Hrle zv. Cigo iz Cazina. Kapital firme u tom trenutku iznosio je 861.734,00 KM. Danas su računi AS Agro-Feniks d.o.o. blokirani.

Kako nezvanično saznajemo, za preostali novac koji je prikupljen većinom od dijaspore, kupljeni su kamioni i strojevi u Italiji koji su također prodani jednoj firmi u Hrvatskoj, a gdje se nalazi novac od te prodaje je još jedna nepoznanica.

U svakom slučaju, vjerujemo da će oni koji su davali na desetine hiljada konvertibilnih maraka tražiti odgovore i odgovornost za nestali novac.

/VKportal.ba

Related posts