Presudno je igrati strpljivo: Deset preduslova za uspjeh Zmajeva protiv Grčke

Bh. nogometna reprezentacija u nedjelju u Atini igra četvrtu utakmicu kvalifikacija za odlazak na Mundijal koji će se 2018. godine održati u Rusiji. Zmajevi igraju dvoboj koji će odrediti dalji tok kvalifikacija u borbi za drugo mjesto (Belgija glavni favorit za prvo).

Pozitivan rezultat donio bi mir i samopouzdanje pred nastavak kvalifikacija u proljeće 2017. godine. Kapiten Edin Džeko i saigrači morat će se boriti za svaki centimetar terena ukoliko žele doći do pozitivnog ishoda. Da bi ostvarili zacrtano Zmajevi trebaju biti na nivou. U nastavku teksta donosimo deset preduslova koje trebaju ispuniti za dobar rezultat u glavnom grčkom gradu.

Pozitivna atmosfera

U svlačionici je pozitivna atmosfera i to je najvažnije. Nakon trijumfa protiv Kipra vratila se dobra klima koja je bila pomalo zamućena porazom u Briselu. Dobra forma glavnih Baždarevićevih uzdanica Džeke, Ibiševića i Pjanića unijela je sjajnu atmosferu pred ovaj dvoboj. Važnost meča pomalo unosi nervozu, ali bh. reprezentativci imaju dovoljno ovakvih utakmica u nogama.

Borbenost

Nakon poraza od Belgije od 4:0 oštrice kritike bile su usmjerene prema selektoru i igračima. Najviše se zamjeralo na nedostatku agresivnosti, a statistika je pokazala kako su bh. reprezentativci za 90 minuta meča napravili samo sedam prekršaja. To se u sudaru sa Grcima ne smije ponoviti. U utakmici koja može direktno odlučiti o borbi za drugo mjesto, bh. selekcija treba pokazati zrelost. Očekuje se borbeniji pristup u odnosu na utakmicu u Belgiji.

Voljni momenat

Igrači su svjesni da je okršaj u Atini izuzetno bitan. Stoga im i voljni momenat treba biti na maksimalnom nivou. Stručni štab reprezentacije uzda se u hrabrost, srce i motiv igrača koji bi ih mogao dovesti do dobrog rezultata. Vjerujemo kako će odigrati sa željom da budu bolji i uspješniji od suparnika. Uvjereni smo da im motiva neće nedostajati.

Strpljenje u nametanju kombinatorike i posjed lopte

Izabranici Mehmeda Baždarevića od početka utakmice trebaju pokazati gard. Zmajevi moraju biti strpljivi i hladne glave čekati svoju šansu. Za pretpostaviti je da će Heleni krenuti ofanzivno. Bit će krucijalno da se umiri početni presing. Potom treba napasiti među prostore linije protivnika. Također, važno je nametnuti kombinatoriku i posjed lopte. Tu će glavnu ulogu imati vezni red koji je srce svake ekipe. Od veznjaka bh. selekcije očekuje se da opstruiraju napade domaćih i da razigraju Džeku i Ibiševića u vrhu napada.

Igra bez lopte i ulazak u prostor između linija

Najpopularnija bh. reprezentacija u utakmicu mora ući u miru i ne odstupiti od takvog pristupa niti jedne sekunde. Bude li tako, euforija domaćih s vremenom će nestati u tehničkoj izvedbi Zmajeva. Ovdje je važno i kretanje igrača bez lopte i ubacivanje u prostor između linija suparnika.

Detektirati loše strane Grčke

Heleni u tri kvalifikacione utakmice imaju tri pobjede i gol razliku 8:1. Savladali su Gibraltar, Kipar i Estoniju. Ipak, u posljednjem prijateljskom okršaju poraženi su na svom terenu od Bjelorusije rezultatom 1:0. Pokazali su slabosti koje naš državni tim treba iskoristiti. Vjerujemo kako je stručni štab na čelu sa selektorom detektirao loše strane. Dakako, oni igraju drugačije kada su pod pritiskom nego ako ih pustite da slobodno pokažu svoju vrijednost. Ne treba zaboraviti da su u septembru pobijedili Holandiju u prijateljskom okršaju.

Kompaktnost

Dobar rezultat neće doći bez kompaktnosti. Kada ekipa ne djeluje sinhronizovano, kada je između posljednje linije i napada više od 35 ili 40 metara, a veznjaci ostanu usamljeni u tom krateru, to je put u neuspjeh. Grčka ima idealne igrače za ubacivanje između linija. Mogu stvarati višak igrača i brojnu nadmoć i stizati prema golu Begovića. Stoga, neće ići bez kompaktnosti.

Kolektivan pristup

Ovakve utakmice ne dobiva pojedinac, zvao se on Džeko, Pjanić, Ibišević ili Lulić. Presudno je da svaki pojedinac doprinese igri ekipe svojim specifičnim vrijednostima. Ako bismo tražili primjer takvog izdanja Zmajeva onda u proteklih godinu dana imamo nekoliko primjera. Pobjeda nad Švicarskom u martu ove godine od 2:0 u prijateljskom meču. Bh. reprezentativci su u Cirihu nametnuli igru i zasluženo slavili. Također, nastup na Kirin Kupu u Japanu u junu ove godine taktički i tehnički je izvanredan pokazatelj kolektivnog pristupa koji je uvijek prevaga u nogometu.

Pametna odbrana

Bit će vrlo važno ne primiti gol na otvaranju utakmice. Ne mogu odbranu igrati samo Spahić, Zukanović, Vranješ ili Kolašinac (ako bude nastupao). Dakako, trebaju se aktivirati i ostali. Kada protivnik ima loptu, mora se igrati plitko i što više izlaziti, a ne trčati u krilo Begoviću. Igrači iz posljednjeg bedema znaju ostati na širokom prostoru, a to neće biti dobro jer Grčka igra dobro na kontre.

Efikasan napad

Edin Džeko igra u sjajnoj formi. U 12 prvenstvenih utakmica postigao je 10 pogodaka i prvi je strijelac italijanskog nogometnog prvenstva. Briljirao je u posljednjim utakmicama Rome i predstavljat će najveću opasnost za gol Grčke. Sigurno je da će na njega najviše motriti što ostavlja mogućnost ostalim igračima da iz drugog plana zaprijete. Prorade li Ibišević, Pjanić, Lulić…bh. tim bi mogao ozbiljno nauditi Helenima.

Related posts