Premijer Hrvatske o mogućim optužnicama protiv generala ARBiH: Ne uzvraćamo udarac BiH

Predsjednik hrvatske vlade Andrej Plenković komentirao je moguće podizanje optužnica protiv oficira ARBiH zbog ratnih zločina nad hrvatskim državljanima tokom rata u BiH i Hrvatskoj.

Plenković je izjavio da “nije riječ o uzvraćanju udarca BiH, već da je riječ o istragama koje mogu postati pravni predmet”.

Plenković je kazao da “ne želi utjecati na pravosuđe, već poboljšati pravosudnu saradnju sa BiH”.

– Važno je da u procesima ne bude selektivnog pristupa jer su se ranije spominjale i osobe drugih nacionalnosti – rekao je Plenković, prenijela je Al Jazeera.

Kako su objavili hrvatski mediji, predstavnici hrvatskih boračkih udruženja iz BiH dostavile su Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske (DORH) krivične prijave u kojima su detaljno opisani zločini za koji se terete navedene osobe.

Na popisu su Sefer Halilović, Atif Dudaković, Mirsad Bezdrob, Mevludin Bešić, Avdo Tulek, Nedžad Ajnadžić, Mirsad Ćatić, Asad Paldum, Sead Delić, Sulejman Tabaković, Makar Anđelko, Nahid Mehić, Nedeljko Veraja, Sakib Mahmuljin, Ramiz Dugalić, Šerif Patković, Abuma’ali, Salko Beba i Esad Ramić.

Na listi su i Nezim ef. Halilović, Safet Ćibo, Zejnil Delalić, Edo Žilić, Jasmin Guska, Enver Buza, Hamdija Abdić, Mirsad Sejdić, Rizvo Behram, Selmo Cikotić i Muhamed Ćurić, a u kaznenoj prijavi se neka od imena povezuju i sa navodnim ratnim zločinima na području Republike Hrvatske te navodi da su ih počinili i kao vojnici JNA i kao vojnici Armije RBiH kao što su bombardiranje Banskih dvora u Zagrebu, bombardiranje ili granatiranje Splita, Zadra, Šibenika, Benkovca, Vukovara, Varaždina i Osijeka…

Related posts