Premijer Hrvatske Andrej Plenković stigao u prvu zvaničnu posjetu BiH

Novoizabrani predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković stigao je zajedno sa delegacijom Vlade RH u dvodnevnu zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini. Ovo je ujedno i prva posjeta hrvatskog premijera nekoj zemlji.

Kako je ranije najavljeno, uz predsjednika Vlade Republike Hrvatske u BiH su stigli potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i evropskih poslova Davor Ivo Stier, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković te predsjednik Centralnog državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas.

Plenković će prvo posjetiti Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine gdje će se prvo susresti s predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisom Zvizdićem, a nakon toga i sa članovima Kolegija Zastupničkog doma i Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Novoizabrani hrvatski premijer u Sarajevu će se sastati i sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, kao i sa poglavarom Islamske zajednice u BiH reisu-l-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem. Nakon tih sastanaka najavljen je i susret s vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem i predsjednikom Hrvatskog kulturnog društva Napredak Franjom Topićem.

Kako je previđeno programom objavljenim na službenim stranicama Vlade RH, u subotu će se hrvatski premijer i delegacija susresti s rektoricom Sveučilišta u Mostaru Ljerkom Ostojić i članovima Senata, nakon čega slijedi njegov susret s Upravnim odborom Sveučilišne kliničke bolnice Mostar. Odmah nakon toga predviđen je susret predsjednika Vlade RH i delegacije s predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora.

Susret predsjednika Vlade RH i delegacije s provincijalom Franjevačkog samostana sv. Petra i Pavla fra Miljenkom Štekom predviđen je također za subotu, nakon čega slijedi obilazak Doma za siromašne studente Franjevačkog samostana sv. Petra i Pavla te obilazak Hrvatskog narodnog kazališta u izgradnji.

Plenković je od ranije potencirao da će jedan od glavnih prioriteta vanjske politike Hrvatske biti Bosna i Hercegovina.

“U petak idemo u Sarajevo i Mostar svjesno i namjerno, da pošaljemo poruku da je novoj Vladi RH BiH apsolutno vanjskopolitički prioritet broj jedan. Od nas se očekuje da to učinimo i mi ćemo tu zadaću ispuniti u naredne četiri godine i to u korist kohezije i funkcioniranja BiH i u korist jednakopravnosti i zaštite Hrvata kao konstitutivnog naroda, vrlo konkretno i po sektorima i politički”, kazao je Plenković.

Related posts