Preko slučaja “Pavlović banka” FBI želi do Dodika

Američki FBI aktivno se uključio u istragu o navodnim sumnjivim poslovima predsjednika RS-a Milorada Dodika.

Advokat Slobodana Pavlovića, vlasnika “Pavlović banke”, Miodrag Stojanović potvrdio je EuroBlicu da su agenti FBI-a u Chicagu uzeli izjavu od Pavlovićeve supruge Mire u vezi s poslovanjem banke na čijem se čelu nalazi njen muž.

– Agenti FBI-a izvršili su kontrolu poslovanja ‘Pavlović banke’ – kratko je poručio Stojanović.

Na taj način potvrđena su pisanja da Amerikanci namjeravaju da se aktivno uključe u istrage o navodnim nezakonitim poslovima političara iz RS-a i Federacije BiH.

Mediji su prošle godine izvijestili da su vlasti u SAD-u, preko svoje ambasade u Sarajevu, ponudili pomoć istražnim organima u BiH oko prikupljanja dokaza u predmetima koji se odnose na navodnu umiješanost političara iz RS-a i FBiH u kriminalne afere.

– Amerikanci su preko svoje ambasade u Sarajevu još početkom 2016. ponudili pomoć vlastima na nivou BiH u prikupljanju dokaza protiv američkog državljanina Slobodana Pavlovića u vezi s kreditiranjem vile koju je tadašnji premijer RS-a Milorad Dodik 2007. godine kupio na Dedinju. Iako je zbog toga u Sarajevo tad doputovao i “specijalista” FBI-a za finansijske malverzacije, tadašnji glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović odbio je ponuđenu saradnju. To je, između ostalog, bio jedan od glavnih razloga zbog kojih je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić kasnije ušao u žestoki sukob sa Salihovićem i što je, na kraju, dovelo do Salihovićeve suspenzije sa pozicije glavnog tužioca BiH – piše EuroBlic.

Oni dodaju da se američka ponuda za pomoć pri rasvjetljavanju sumnjivih poslova u koje su upleteni ovdašnji političari nije ograničila samo na aktuelnog predsjednika RS-a, već da su SAD svoju asistenciju ponudile u svim slučajevima u kojima postoji sumnja da su u nezakonite radnje umiješani ovdašnji visoki državni funkcioneri.

– Na tajnom sastanku, koji je početkom prošle godine održan u Ambasadi SAD-a u Sarajevu, predstavnicima pravosudnog i sigurnosnog sektora u BiH obećana je pomoć FBI-a u rasvjetljavanju čak i najsloženijih slučajeva privrednog kriminala. Amerikanci su tada otvoreno poručili da su istražnim organima BiH spremni da na raspolaganje stave svoje najbolje stručnjake za informacione tehnologije i profesionalne “hakere”, koji će “provaliti” u elektronsku poštu i privatne prepiske osumnjičenih – navodi EuroBlic.

Podsjećamo i da je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić u oktobru prošle godine izjavio da su stručnjaci iz FBI-a i tužilaštva SAD-a navodno spremni da dođu u Sarajevo kako bi, prema njegovim tadašnjim riječima, pomogli u prikupljanju dokaza o kriminalu i korupciji domaćih političara.

Vlasnika “Pavlović banke” Slobodana Pavlovića, bivšeg direktora banke Peru Lazića i referenta za obradu kredita Ljiljanu Garić SIPA je po nalogu Tužilaštva BiH uhapsila 11. februara prošle godine.

Nedugo nakon hapšenja Pavlović je pušten da se brani sa slobode, ali uz izrečenu mjeru zabrane napuštanja BiH.

Related posts