Predsjednikovom sinu zaplijenjeni skupocjeni automobili

Vlasti u Ženevi oduzele su 11 skupocjenih sportskih vozila od sina predsjednika Ekvatorijalne Gvineje u okviru preliminarne istrage o korupciji, saopštili su zvaničnici.

Automobili, vlasništvo Teodorina Obijanga, sina predsjednika Teodoroa Obijanga Nguema Mbasogoa, konfiskovani su na aerodromu u Ženevi, rekao je portparol državnog tužioca.

Kako navodi list “Ebdo”, među zaplijenjenim vozilima su Bugatti Veyron procijenjen na dva miliona eura, i skupocjeni sportski automobil švedskog proizvođača Koenigsegg One:1.

Portparol Koenigsegga je rekao da je proizvedeno samo sedam komada tog modela automobila i da svaki košta 2,8 miliona dolara.

Zaplijenjena su, između ostalog, najmanje tri Ferrarija, Maclaren P1 i Aston Martin One77, navode iz tužilaštva.

Protiv Obijanga pokrenuta je preliminarna istraga u Švicarskoj, zbog slučaja iz susjedne Francuske, gdje je optužen zbog nenamjenskog trošenja javnih sredstava svoje domovine.

Istražni sud u Parizu je početkom septembra naložio suđenje Obijangu, sinu predsjednika Ekvatorijalne Gvineje i potpredsjedniku te male države u centralnoj Africi da bi se utvrdilo odakle mu novac za neobično luksuzan život u Francuskoj.

Poslije boravka u najvećim palatama, Obijang se u Parizu smjestio u jednoj privatnoj rezidenciji od 4.000 kvadratnih metara, sa tri sprata za boravak od ukupno 1.900 kvadratnih metara, a uz to parno kupatilo, sportska sala, diskoteka i bioskop.

Sudije su otvorile istragu 2005. godine pošto je Obijang tu kuću kupio za 25 miliona eura. Procjenjuje se da je uložio još 12 miliona eura za preuređenje i ukrašavanje mermernim skulpturama i pozlatom.

Tokom pretresa 2012. godine, koji je trajao nekoliko dana i zahtijevao nekoliko kamiona za odnošenje desetina dragocjenosti, zaplijenjeni su skupa kolekcija dekorativnih jaja marke Faberge, kristalni predmeti i skupocjena kancelarijska oprema.

Čitava “vojska” posluge je radila na održavanju zgrade koja je takođe tada zaplijenjena, a odnijet je i vozni park u kojem su bili automobili marke Lamborghini, Rolls Royce, Bentley, Bugatti, Maserati i Ferrari.

Obijang je volio da ulaže u nakit, skupa rijetka vina i umjetnička djela. On je 2009. godine kupio cijelu kolekciju visoke mode Yves-Saint Laurenta i Pierrea Bergea za 18,3 miliona eura.

Njegovi bivši službenici kažu da je Teodorin Obijang plaćao gotovinom.

“Moj poslodavac je dolazio iz Ekvatorijalne Gvineje obično s dva kofera puna novca. Prvo bi došao u Pariz, a zatim je išao u Sjedinjene Američke Države. Kada bi potrošio novac, vratio bi se u svoju zemlju da ponovo napuni oba kofera”, rekao je početkom septembra njegov bivši batler.

Related posts