Predsjednik Filipina pozvao građane da ubijaju dilere droge

Novoizabrani predsjednik Filipina Rodrigo Duterte (71) pozvao je građane da mu se pridruže u borbi protiv kriminala i apelovao na njih da u svojim naseljima “oružjem ubijaju dilere droge koji se opiru policijskih hapšenjima”, prenosi Anadolu Agency (AA).

Duterte, u svjetskoj javnosti prozvan kao “filipinski Donald Trump”, proslavljajući svoju predsjedničku pobjedu u gradu Davau, poručio je građanima da će biti “nagrađen svako ko mu pomogne u krvavom ratu protiv kriminala” na Filipinima.

“Molim vas, slobodno nazovite mene ili policiju, ili sami uzmite oružje, imate moju podršku”, rekao je Duterte upozoravajući na kriminalni lanac trgovine drogom u zemlji u koji je umiješana i policija.

“Ukoliko se diler drogom bude opirao hapšenju ili bude odbijao doći u policijsku stanicu možete ga ubiti. Upucajte ga, a ja ću vam dati medalju”, naglasio je Duterte.

Duterte, koji 30. juna započinje svoj šestogodišnji mandat na mjestu predsjednika, na predsjedničkim izborima 9. maja ove godine obećao je da će u roku od šest mjeseci “iskorijeniti” kriminal i korupciju u zemlji.

Zbog njegovih kontroverznih izjava mnoge grupe za zaštitu ljudskih prava naglasile su kako bi njegove izjave i potezi mogli dovesti do teškog kršenja ljudskih prava.

Related posts