Predsjednik FBiH Marinko Čavara pomilovao ubice i razbojnike

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara tokom prošle godine pomilovao je pet osuđenika.

Među njima je i Mirsad Baručić iz Živinica, osuđen zbog ubistva, držanja oružja i municije, te krivotvorenja isprave. Baručić je u Donjim Vukovijama kod Kalesije u julu 2011. sa više hitaca iz vatrenog oružja upucao Alema Mehmedovića i dao se u bijeg. Policija ga je uhapsila nakon nekoliko dana.

Vrhovni sud FBiH je u martu 2012. potvrdio presudu Kantonalnog suda u Tuzli kojom je Baručić osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od godinu i sedam mjeseci da bi naknadno bio upućen na odsluženje kazne.

Drugi ubica kojeg je Čavara pomilovao je Zdravko Damjanović iz Širokog Brijega, nastanjen u Mostaru. Nakon dugogodišnjeg suđenja Damjanović je pred Vrhovnim sudom FBiH proglašen krivim za ubistvo i osuđen na kaznu zatvora od tri godine. Damjanović je davne 1992. kao policijski rezervist ustrijelio u glavu Ibru Alića usred Mostara.

Prema optužnici, Damjanović je izvukao pušku na mostarskom Bulevaru i zapucao na prolazeći automobil, kojim je upravljao Miroslav Bilić, pogodivši tada 27-godišnjeg suvozača Ibru Alića u glavu. Ibrina majka Đulsa Alić je tokom suđenja tvrdila da su joj “poslije ubojstva dolazili i nudili novce da se sve zataška”.

Damjanović je triput oslobađan za to ubistvo prije nego što je osuđen pred Kantonalnim sudom u Mostaru 2012. godine, a kaznu je kasnije potvrdio i Vrhovni sud FBiH.

Među pomilovanim je i Danijel Babić iz Neuma koji je osuđen zbog razbojništva. Babić je u novembru 2005. godine sa još trojicom pomagača opljačkao benzinsku pumpu INA-e u mjestu Zaton Doli kod Stona u Hrvatskoj. Babić i još jedna osoba upali su u prostore benzinske pumpe i uz prijetnju automatskom puškom oteli novac od radnika. Uhapsila ih je čapljinska policija i proslijedila Kantonalnom sudu u Mostaru gdje su osuđeni.

Predsjednik FBiH pomilovao je i Aidu Kudumović iz Zavidovića, nastanjenu u Banovićima. Ona je osuđena zbog kaznenog djela protiv sigurnosti javnog saobraćaja kao i Ivana Kelića koji je bio osuđen na četiri godine zatvora. Čavara im je umanjio zatvorske kazne ili ih zamijenio uvjetnom.

Pomilovanja zatvorenika nisu bila strana nijednom predsjedniku FBiH. Tako je Živko Budimir, koji je bio predsjednik FBiH od 2011. do 2015. godine, u rasponu od 20 mjeseci pomilovao 162 osuđenika.

Borjana Krišto, predsjednica FBiH od 2007. do 2011. godine, u 15 mjeseci potpisala je pomilovanja za 120 osoba. Njen prethodnik Niko Lozančić u mandatu od 2003. do 2007. u prosjeku je pomilovao 20 osoba mjesečno.

Apsolutni rekorder je Vladimir Šoljić. On je u samo sedam mjeseci predsjedničkog mandata, od marta do decembra 1997. godine, pomilovao 591 zatvorenika. – piše faktor.ba

Related posts