Predmet “Bosna”: Tužilaštvo KS podiglo optužnicu protiv Zukića, Sarajlića i ostalih

Sarajevsko Tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Amira Zukića, Safeta Bibića, Senada i Nedžada Trake, Ramiza Karavdića, Eseda Džananovića, Asima Sarajlića, Mirsada Kukića i Seida Fazlagića.

– Amir Zukić, Safet Bibić, Nedžad Trako, Senad Trako i Ramiz Karavdić se terete da su počinili krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela, u vezi sa krivičnim djelom primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem te krivično djelo protuzakonito posredovanje – saopćeno je iz ove pravosudne institucije.

Esed Džananović tereti se za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlasti, Asim Sarajlić i Mirsad Kukić krivično djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, Seid Fazlagić za krivično djelo pomoć počinitelju nakon izvršenog krivičnog djela.

Osim toga, Amir Zukić se sumnjiči i za krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja.

Kako se navodi u optužnici, Amir Zukić i Safet Bibić terete se da su u toku 2016. godine organizirali grupu kojoj su se pridružili Senad i Nedžad Trako te Ramiz Karavdić, koji su kao članovi grupe pronalazili osobe koje su spremne da daju novac za zaposlenje u Elektroprivredu BiH, nakon čega je Amir Zukić koristeći svoj utjecaj preko Eseda Džananovića realizirao nezakonita zapošljavanja u ovo preduzeće.

Asim Sarajlić i Mirsad Kukić terete se da su koristeći svoj položaj posredovali prilikom zapošljavanja, čime su počinili krivično djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

– Postupajuće tužiteljice uz optužnicu su predložile Općinskom sudu u Sarajevu produženje pritvora Amiru Zukiću, Safetu Bibiću, Senadu i Nadžadu Traki, Ramizu Karavdiću, Esedu Džananoviću i Seidu Fazlagiću – naveli su iz Tužilaštva KS.
Optužnica je proslijeđena Općinskom sudu u Sarajevu na potvrđivanje.

Related posts