Power: Halep će ostati mrlja na našoj savjesti, baš kao Ruanda i Srebrenica

Stalni ambasador Rusije u Ujedinjenim nacijama (UN) Vitaly Churkin izjavio je večeras da je rat na istoku Halepa okončan i da su snage sirijskog režima uspostavile kontrolu u tom gradu.

Vijeće sigurnosti UN-a večeras je na zahtjev Francuske i Velike Britanije održalo vanrednu sjednicu o situaciji u Halepu, a nakon sjednice ambasador Churkin je novinarima kazao kako su vojne operacije na istoku Halepa obustavljene, a pobunjenici počeli napuštati to područje.

“Rat na istoku Halepa je završen. Sirijska vlada je ponovo uspostavila kontrolu nad tim područjem”, kazao je Churkin, a zatim na upit novinara kazao da je gledao stravične snimke iz Halepa.

Churkin je kazao kako je postignut dogovor da se civili iz istočnih dijelova Halepa evakuiraju u Idlib, a na upit novinara da li će Rusija bombardirati i taj sirijski grad, Churkin je kratko odgovorio “molim vas budite pristojni”.

I specijalni izaslanik UN-a za Siriju Staffan de Mistura je kazao kako se na istoku Halepa nalazi 50.000 civila i blizu 1.500 naoružanih pobunjenika, među kojima je skoro trećina pripadnika grupe al-Nusra.

“Još uvijek nije posve sigurno da li će pobunjenici tokom napuštanja Halepa moći nositi lako oružje, to se još razmatra. Pobunjenici će ići u Idlib, a ustrajni smo i u zahtjevu da se dozvoli odlazak i civilima koji to žele”, kazao je Mistura.

Mistura je kazao da jeste zabrinut da bi i Idlib mogao postati naredna meta sirijskog režima. On je pozvao sirijski režim i Rusiju da omoguće UN-u pristup u Halep.

“U Halepu je veliki broj žena počinio samoubistvo kako ne bi bile silovane. Dobili smo informacije da su ljudi živi spaljivani. Ranije su se također dešavali takvi strašni zločini, ali oni su se ponovili, iako smo govorili da se to ne smije desiti”, kazao je britanski ambasador u UN-u Matthew Rycroft.

Rycroft tvrdi da pad Halepa neće biti pobjeda režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i da on neće moći voditi zemlju koju je toliko srušio i podijelio.

Američka ambasadorica u UN-u Samantha Power je za pomaganje Assadu u činjenju zločina u Halepu optužila Rusiju i Iran.

“Halep će ostati mrlja u našoj historijskoj svijesti, baš kao što je to Ruanda, Srebrenica i Halepče koji su se dogodili u nekoliko decenija”, kazala je Power i postavila retoričko pitanje: “Da li Assad i njegovi saveznici imaju imalo stida?”

Na tu njenu izjavu reagirao je ruski ambasador Churkin koji je kazao da mu je “zanimljivo” to što ambasadorica Power govori “kao Majka Tereza”.

/vijesti.ba

Related posts