Povećana prodaja drva i uglja: Pravo je vrijeme za pripremu ogrjeva za zimsku sezonu

Mnogobrojni građani Sarajeva i okolnih mjesta koji žive u kućama već uveliko kupuju ogrjev za predstojeću zimsku sezonu. U prodaji su drva, ugalj i pelet, a potražnja je, kako su nam kazali iz firme „Drvosječa“, povećana u odnosu na protekli period.

Priprema ogrijeva

– Cijene su malo povećane što se tiče drvenog uglja – lignita jer se do njega teže dolazi. Drveni i mrki ugalj su ostali na istoj cijeni, kao i drva – pojašnjava Edin Omeragić, komercijalista u firmi „Drvosječa“.

Ističe da građani kupuju u skladu s mogućnostima, od dva do 10 metara drva.

– Neko ima zaliha odranije pa kupuje pomalo, dok jedan drva smjesti, onda kupuje druga. A sada je pravo vrijeme da se kupi ogrjev, drva naročito, jer treba da se slože i osuše. Uredno pripremljena drva treba da dočekaju zimu, jer će u oktobru ili novembru sigurno zatrebati – kazao je Omeragić.

Aleksandar Topalović se već obezbijedio za predstojeću zimsku sezonu.

– Kupio sam 20 metara drva i pet tona uglja, mislim da će biti dovoljno. Cijene su kao i prošle godine, zadovoljan sam. Nadamo se da zima neće biti jaka – kazao je Topalović.

Metar iscijepanih drva u firmi „Drvosječa“ košta 87 KM, takozvani ćutci su 83,70 KM. Drveni ugalj – lignit košta 154 KM, a mrki ugalj za peći na centralno grijanje 176, 40 KM. Pelet košta 280 KM. Sve cijene uključuju i troškove dostave.

Prodajni oglasi

U prodajnim oglasima drva se mogu naći po nešto povoljnijoj cijeni, vjerovatno i zbog načina na koji prodavci dolaze do tih drva.

Pa tako iscijepana drva koštaju od 65 do 70 KM, ćutci od 60 do 65 KM sa dostavom. Drveni ugalj na internetu u oglasima može se naručiti po cijeni od 130 KM, dok je najskuplji mrki ugalj iz Breze po cijeni od 160 KM.

Grijanje na knjige

Da je teško vrijeme i da se ljudi snalaze kako znaju i umiju, pokazuje i oglas gdje Sarajlija nudi knjige u zamjenu za bukova drva.
Očito da nikome nije do čitanja pa se na spomenuti oglas niko nije ni javio, pa se postavlja pitanje da li će ova porodica umjesto na drva ove zime grijati na knjige.

(E. Hadžimejlić/Faktor.ba)

Related posts