Potpisani Ugovori sa korisnicima donacija Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica

U maloj sali danas je upriličeno potpisivanje tripartitnog ugovora između Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, Opštine Bosanski Petrovac, i korisnika koji su zadovoljili kriterije Javnog poziva za obnovu i rekonstrukciju stambenih objekata iz 2015. godine.

Riječ je o donacijama u građevinskom materijalu za stambene objekte, kroz programe pomoći održivog povratka – izgradnja i sanacija infrastrukturnih i drugih objekata od značaja za širu društvenu zajednicu u mjestima povratka na prostoru Federacije Bosne i Hercegovine.

Na samom početku svečanosti načelnik i predstavnici Ministarstva Jasminka Džonlić, viši stručni saradnik, i Salem Beširević pozdravili su prisutne korisnike, te ih upoznali sa pravima i obavezama koje nosi ugovor kojeg potpisuju.

Potpisani ugovor reguliše obaveze svih strana u vezi sa dodjelom donacije i sanacijom stambenog objekta, kao i povratak u isti.
U prvoj fazi realizacije odabrana su 4 korisnika koja će dobiti građevinski materijal, a koji su prethodno dali izjave da su saglasni da prihvate materijal bez ugradnje.

Ovim potpisanim Ugovorom donator će korisniku isporučiti građevinski materijal u roku od 40 dana od dana potpisivanja, te se korisnik, također, obavezuje da u roku od šest mjeseci od dana završetka isporuke materijala izvrši sanaciju stambenog objekta.
U ime Opštine Ugovor je potpisao načelnik Hujić. Opština se obavezala da će pružiti pomoć korisniku i donatoru u cilju što bolje implementacije obnove stambene jedinice. „Zadovoljan sam današnjim potpisivanjem ugovora, jer smo zajedničkim snagama zbrinuli još četiri porodice. Ovo je dokaz progresivne stambene politike koju nastavlja opštinska administracija“.

Zadovoljni korisnici koji su se našli u stanju potrebe i koji su potpisali Ugovor: Ćulibrk Sreto iz Dževara, Omić Mesud iz Jezerske ulice, Jaganjac Mirzad iz Bišćana i Gutlić Amel iz Rašinovca uz Ugovor su dobili i specifikacije o građevinskom materijalu koji im je namijenjen.

Jasminka Džonlić napomenula je da je odabir ova četiri korisnika tek prva faza realizacije Javnog poziva, te se i za ostale korisnike, koji su na konačnoj listi, očekuje sanacija objekata u narednom periodu, za šta će, naravno, biti obavješteni.

Related posts