Poruka srednjoškolaca vlastima: Marljiv rad, ali van BiH

Svi emigranti i gastarbajteri su oduvijek bili i bolji i poslušniji građani svake druge zemlje osim ove.

Evo čitam kako su srednjoškolci širom BiH na Međunarodni dan srednjoškolaca, 17. novembra, položili zakletvu “da će marljivo učiti i raditi” – ali van BiH! Vele da odlaze i da se ne vraćaju. Ne pada im na pamet da svoje živote protraće ovdje.

Pošto vlasti “nijemo i hladno posmatraju” kako hiljade mladih ljudi kupuje kartu u jednom pravcu i zauvijek odlazi iz ove zemlje (jednako kao i u Hrvatskoj, a i drugim zemljama “trećeg svijeta” EU-a), bh. srednjoškolci su ove godine odlučili da urade nešto sasvim drugo i potpuno neočekivano, a to je: da odlučno nastave sa istim trendom!

Srednjoškolci k'o srednjoškolci, sjećam se vremena kada sam i ja bio srednjoškolac i “prijetio” na sličan način onima čijom neuzvraćenom ljubavi sam bio razočaran.

Zakletva sebi, drugima, kosmosu…

Znao sam (u sebi) nekoj trebi koja me je ignorisala zaprijetiti kako ću postati najpoznatiji umjetnik, rok zvijezda, seks simbol, šta li, na Balkanu; kako ću imati najviše love, biti na svakoj televiziji, svakoj naslovnici, kako ću vozati bijesna auta i vodati najzgodnije manekenke, imati jahtu, vilu i sve što uz to ide, i to samo njoj uinat.

Ne zbog sebe. Nije to, kunem se i zaklinjem. Nije meni do mene. Ni do vile, ni do manekenki, jahti, ni do slave, ni bogatstva… Već zbog nje. Neka vidi kakvu je priliku propustila! Neka nauči životnu lekciju! Neka se čitav život kaje što me je potcijenila! A da je bila pametna mogli smo biti skupa i živjeti k'o sav normalan svijet: opušteno, skromno, bez velikih ambicija, ali sretno i zaljubljeno. Ne bih morao toliku žrtvu činiti od života.

Kad se samo sjetim tih zakletvi koje sam mlad davao sebi, drugima, kosmosu…

Pored toga što su ukazali na zastarjeli sistem obrazovanja kao na jedan od razloga njihovog odlaska, volio bih da analiziram i druge poruke iz zakletve koju su srednjoškolci poslali, tj. dali bh. vlastima.

Obećanja

Pazi ti to: ni manje ni više nego bh. vlastima! Istim onim za koje glasaju njihovi roditelji, a oni sami ne glasaju (jer mnogi od njih nisu punoljetni da glasaju), niti će glasati, jer od glasanja (kako mnogi od njih isto tako mudro i “starmalski” vele) “nema ništa”. Ne interesuje ih politika. Ali će zato “vlastima” slati javne poruke nakon izbora.

Obećali su da će biti dobri i poslušni građani svake zemlje, osim ove!

Pa dobro, to nije ništa novo. Svi emigranti i gastarbajteri su oduvijek bili i bolji i poslušniji građani svake druge zemlje osim ove. Dan-danas je tako. Do bh. granice poštuju zakone svih država, a čim pređu našu granicu počnu da se ponašaju kao da su na safariju.

Znači – ništa novo.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera

Related posts