Poražavajući podaci screeninga provedenog na 12,5 hiljada djece: Sve je više mladih sa deformiranom kičmom

Za ovakvu sliku omladine u Kantonu Sarajevo prije svega su zaslužni fizička neaktivnost, te dugotrajno nepravilno sjedenje za računarom

Obično se na sistematskom pregledu, prilikom upisivanja u osnovnu školu, otkriva da li dijete pravilno drži tijelo i da li već postoje deformiteti donjih ekstremiteta. Djecu, koja su tada u drugoj fazi rasta, valja usmjeriti kako da pravilno drže tijelo ili da isprave eventualne nepravilnosti.

Na području Kantona Sarajevo, na 12,5 hiljada školske djece i omladine, već je rađen screening, koji je, prema riječima specijaliste fizijatra prim. dr. Jasminke Bašić, šefice ambulante za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Doma zdravlja Stari grad u Sarajevu, pokazao poražavajuće podatke.

Susreli smo se s užasnim deformitetima kičmenog stuba koje su uzrokovali fizička neaktivnost i dugotrajno nepravilno sjedenje za računarom. Ovako negativna slika o stanju mlade populacije ponukala nas je da se što više aktiviramo. Išli smo u škole s timovima u kojima su bili i naši fizioterapeuti, gdje smo educirali djecu i nastavnike tjelesnog odgoja. Nastavnici su prihvatili savjete stručnih timova, a uvod u čas tjelesnog odgoja postale su vježbe oblikovanja i istezanja – kaže Bašić.
Zabrinjavajuće je što nakon obaveznih sistematskih pregleda djeca do tinejdžerske dobi nemaju značajnije obavezne preglede, a kada osjete određene probleme ili roditelji primijete da nešto nije uredu, već bude kasno.

Dolaze nam djeca, uzrasta od 14 do 15 godina, s visokim stepenom raznih skolioza, odnosno deformiteta kičmenog stuba, češće na desnu stranu, pošto su mališani većinom dešnjaci. Krivac je fizička neaktivnost. Roditelji su nažalost needucirani, koliko god se mi trudili, ali ima i nezainteresiranosti za ono što dijete radi. Djeca vrijeme provode u nepravilnom sjedenju pred računarom, što uzrokuje iskrivljenje kičmenog stuba, loše držanje, spuštena ramena, bolove u leđnim mišićima, nepravilan hod. Dodamo li tome podatak da 90 posto djece ima ravna stopala, imamo velikog razloga za brigu – istakla je prim. dr. Bašić.

Zakon o školstvu BiH

Oblik i težina školske torbe veoma su važni za pravilan rast i razvoj djeteta. Torbe su preteške, u njima je mnogo knjiga, sveski s debelim koricama velikog formata i mnoštvo pribora.

Zahvaljujući inicijativi specijalista fizijatara, u Zakon o školstvu BiH, ugrađeno je da nijedna torba ne smije biti teža od 10 posto ukupne tjelesne težine djeteta. Ono što se još može uraditi jeste postavljanje ormarića za knjige u škole, a sveske bi trebale biti manje i s tankim koricama – naglašava prim. dr. Bašić.

Korzet je krajnja varijanta

Korzet je krajnja varijanta za liječenje deformirane kičme, koja se krivi pod uglom od 23 do 50 stepeni. Iako se i djeca i roditelji protive ovom vidu terapije, nekada je ona neophodna. Međutim, svakodnevna pravilna fizička aktivnost osnovni je uvjet za zdrav rast i razvoj.

(Faktor.ba/ Ilustracija)

Related posts