Porast vodostaja Korane i Mutnice u Cazinu

Na području općine Cazin je zbog kišnih padavina u proteklom periodu vodostaj rijeke Korane i Mutnice u porastu.

Korana se izlila iz korita u naseljima Tržačka Raštela i Tržac, a Mutnica u Tržcu se izlijeva i uzvodno prema Pjanićima.

Trenutno nema ugroženih putnih komunikacija i objekata, navodi se u redovnom izvještaju Operativnog centra Federalne uprave civilne zaštite o stanju.

Na području Srednjobosanskog kantona jak vjetar na planini Vlašić oborio je antenski stub releja Paljenik.

Na području općine Vitez, usljed olujnog vjetra došlo je do većeg oštećenja krova Osnovne škole “Vitez” i firme d.o.o. “Divan” u Starom Vitezu, kao i dijela limenog krova na zgradi kasarne u Starom Vitezu.

Također, došlo je do privremenog prekida prometa, zbog pada borovih stabala u mjestima Kruščica, Vitez, Gaćice, Rijeka, Divjak, D.Večeriska i Sadovače.

U mjestu Ahmići, Grbavica, te zgrada “Crnogorka”, došlo je do samozapaljenja dimnjaka, dok je na lokalitetu Šljivčica izbio požar na niskom rastinja, koji je nakon intervencije vatrogasaca lokaliziran.

Područje Zeničko-dobojskog kantona je zahvaćeno jakim udarima vjetra i obilnijim kišnim padavinama koje su prouzrokovale obaranja više stabala na području općine Vareš. Nisu bili ugroženi ljudski životi, dok je pričinjena manja materijalna šteta.

Na području Kantona 10 tokom jučerašnjeg dana i noći padala je jaka kiša nošena južnim vjetrom, što je prouzrokovalo nagli porast vodostaja rijeka na području kantona.

Usljed jakog vjetra došlo je do skidanja crijepa sa nekoliko kuća. Palo je 46 l/m2 kiše, a vjetar je dostizao maksimalnu brzinu od 62 km/h.

Što se tiče požara, vatrogasci su intervenirali na gašenju manjih požara u nekoliko kantona.

U općini Novi Travnik Vatrogasna jedinica te općine imala je jednu intervenciju na gašenju požara privatne ordinacije. Nakon intervencije vatrogasaca požar je ugašen, a na objektu je pričinjena veća materijalna šteta.

Vatrogasna jedinica grada Zenice imala je intervenciju na gašenju požara u krugu preduzeća “Zeni-tours”, na lokalitetu Šljivik, gdje je izbio požar u skladištu. Na objektu je pričinjena materijalna šteta, a povrijeđenih osoba nije bilo, saopćeno je iz FUCZ-e.

Related posts