Pomoć u saobraćajnim nesrećama: Oznaka krvne grupe na vozačkim dozvolama

Kada se dogodi saobraćajna nesreća, prilikom zbrinjavanja povrijeđenih, jedan od najznačajnijih faktora je vrijeme, odnosno brzina kojom se pruža pomoć unesrećenima. To posebno dolazi do izražaja u slučajevima obilnih krvarenja.

Govoreći o ovom aspektu, zastupnica u državnom parlamentu Nermina Kapetanović je, u okviru rasprave o izmjenama Zakona o sigurnosti saobraćaja, predložila da se usvoji odredba prema kojoj bi u vozačkim dozvolama obavezno bila navedena krvna grupa vozača.

– Ovakvo pravilo je već odavno standard u zemljama Evropske unije. Ovaj veoma važan podatak ne nalazi se samo na vozačkim dozvolama nego i na svim ličnim dokumentima – kazala nam je doktorica u Zavodu za Hitnu medicinsku pomoć u Sarajevu Melita Stanić i dodala:

– Svaki ulazni podatak, kada treba pomoći unesrećenom, za doktore je dobrodošao i pomaže nam da što efikasnije i kvalitetnije pružimo potrebnu pomoć. To se posebno odnosi na situacije kada povrijeđeni gubi veoma mnogo krvi i tada nam takav ulazni podatak veoma znači. U pincipu, kada ne znamo krvnu grupu, povrijeđenom dajemo krv nulte grupe, jer takvu krv mogu primiti sve osobe. Međutim, mnogo je bolje i efikasnije kada tačno znamo koju krvnu grupu ima povrijeđeni.

S obzirom da unošenje jednog ovakvog podatka u vozačke dozvole, ali, zašto ne, i u sve lične dokumente, ne bi trebala biti komplicirana operacija, očekivati je da inicijativa zastupnice Kapetanović dobije podršku u državnom parlamentu.

(A. Ša/Faktor.ba/Foto: K. Softić)

Related posts