Politico: Loše vijesti za pola Balkana, BiH u najgorem položaju

Velika Britanija pokušava da se odjavi iz Evropske unije (EU), ali bar 10 zemalja poput zapete puške spremno je da popuni upražnjeno mesto. Ipak, postoji jedan veliki problem – zlatno doba proširenja EU je prošlost, piše magazin “Politico”.

Odabrano društvo

U jeku jačanja nacionalnih politika, EU nema namjeru da u svoje odabrano društvo uvrsti nove članice prije 2025. godine, a za neke, poput Turske, ne postoji ni promil šansi za uspjeh.

Evropski komesar za proširenje EU Johannes Hahn nedavno je izjavio da “neće postavljati ograničenje brzine za ulazak u EU”, insistirajući da napredak svake zemlje kandidata zavisi isključivo od nje same, navodi evropsko izdanje “Politica”.

Sa druge strane, direktorica “Prijatelja Evrope” Shada Islam ne krije pesimizam.

– Nažalost, moramo da prihvatimo činjenicu da još mnogo godina neće biti proširenja EU – rekla je Islam, dodajući da u periodu od 10 godina šest balkanskih zemalja možda ima šansu za članstvo.

Prema pisanju ovog uglednog lista, iznenađujući prvi kandidat za članstvo mogla bi da bude Albanija, koja je već članica NATO-a i mahom “oslobođena problema jugoslovenskih ratova devedesetih”.

Nestabilnost u regionu

– Sve druge zemlje zapadnog Balkana imaju brojne komplikacije. Što se Makedonije tiče, EU članica Grčka odbija čak i da prizna njeno ime. Ukoliko bi EU dozvolila da Crna Gora i Kosovo uđu u odabrano društvo bez Srbije, to bi izazvalo značajnu nestabilnost u regionu. Bosna i Hercegovina je u najgorem položaju od svih i mogla bi da usporava sve ostale države u slučaju da EU zahtijeva da zemlje Balkana pristupe EU u formi bloka, piše “Politico”.

Nijedna država nije podnijela zahtjev i postala članica za manje od pet godina (Finska drži rekord). Za države članice bivšeg Varšavskog pakta i SFRJ taj proces je u prosjeku 10-15 godina.

Ne treba zaboraviti i države poput Islanda i Škotske. Ukoliko mala nordijska zemlja odluči da ponovo aplicira za EU, izbila bi u prvi red favorita. Isto važi i za Škotsku, koja će u slučaju Brexita skoro sigurno željeti da postane samostalna članica EU, imajući u vidu da skoro 70 posto građana to želi, prenosi “Blic”.

Članstvo u EU žarko želi i Ukrajina, ali “Politico” smatra da je njen ulazak u EU “praktično nemoguć” dok je na čelu Rusije Vladimir Putin.

“Imajući u vidu sve poteškoće kroz koje Ukrajina prolazi, kao i odbijanje holandskih glasača da prihvate Sporazum o proširenju EU, ta opcija je za sada teško ostvariva. Pored toga, pridruživanje EU dok je na čelu Rusije Vladimir Putin bilo bi ravno samoubistvu – dodaje magazin “Politico”.

/avaz.ba

Related posts