Pogledajte kako izgleda ljubavni život zatvorenika u Zenici

Kazneno popravni zatvor zatvorenog tipa u Zenici jedini je takav u Federaciji Bosne i Hercegovine. Postoji blizu 130 godina, a opstao je u pet sistema. U njemu trenutno boravi blizu 800 zatvorenika. Leže zbog ubistava, krađa, iznuda. Kako svakodnevnica, a kako ljubavni život izgleda iza rešetaka, pogledajte u prilogu Aide Hadžimusić.

Zloglasni KP dom Zenica, opjevan u pjesmi “Zabranjenog pušenja” za mnoge je mjesto za najgore od najgorih. Ko ovdje kroči, ipak neće naći samo one koji nisu znali za zakon. Tamo borave mnogi koji su tek u zatvoru uplovili u bračne vode.

“Oženio sam se u zatvoru. Koristio sam vikend i upoznao sam jednu djevojku. Za mene najpošteniju i najljepšu. Već smo tri i pol godine u braku. Imamo sina Benjjamina. Danas mu je tačno 6 mjeseci i 9 dana. Njegove dane brojim. Svoje ne brojim. Nekako, kako sam njega dobio i kako sam s tom ženom, kao da sam drugi čovjek, kao da nisam u zatvoru”, kazao je zatvorenik Baki Bičevci.

A kalendar je zbog oružanih pljački za Bakija u zatvoru do sad izbrojao već jedanaest godina. Do slobode ima još četiri.

“Normalno da osjećam da mi je žao. Nakon izvjesnog vremena shvatio sam da se za život može zaraditi na drugačiji način”, dodao je Bičevci.

Nije jedini koji se u zatvoru oženio.

“Imam porodicu. Imam sina, imam kćerku 11 godina. Upoznao sam je Tuzli dok sam bio na premještaju. Bio mi brat od nje došao nakratko, bio ovdje par mjeseci. Svidi mi se njegova sestra. Gore-dole, upoznao me sa njom i pet godina smo zajedno”, otkrio je Nedžad Šečić.

Zbog iznuda, pokušaja ubistva, dilanja droge zatvoren je duže nego što je bio na slobodi. Ona mu se vraća za nekoliko mjeseci i to nakon osamnaest godina.

“Kajem se i to kako. 17,18 godina ovdje provesti, baš ono najbolje godine koje su mi trebale u životu”, kazao je Šečić.

Naš naredni sagovornik u zatvor je došao sa prstenom na ruci, ali kao jedan od rijetkih i sa fakultetskom diplomom. Tereti se za ubistvo, a minute do slobode broji još deceniju.

“Ja sam se izjasnio da nisam kriv. Obiteljski sam čovjek, imam suprugu, imam dijete.Ali mi svaki dan nedostaju. Posebno zato što je dijete bolesno, ima teško oboljenje, operisalo srce u Beču. Odvojeni ste od toga. Kad čujete da je bolesna, niste tu, ne možete pomoći”, objašnjava Varivoda Nikica.

Sudbonosno da u zatočeništvu nije ništa neobično. Stražar nam se smješkao, rekavši da budemo tihi na ulazu u intimnu sobu. Samo smo jednu zatekli praznu. Upravo u njoj, zatvorenici imaju pravo na dva sata tjelesne ljubavi bez nadzora. Ali, samo oni koji su u bračnoj ili vanbračnoj zajednici.

“Mi smatramo da pomaže u očuvanju porodice, kada je riječ o dužim kaznama, a to i snižava njihov prag frustracije, s obzirom na to da su u zatvoru”, kaže Hidajet Jabandžić, direktor KP doma Zenica.

KPZ Zenica je ustanova koja je opstala u 5 država. Sa zvoncem ili vratima iz austrogorskog perioda još čuva uspomenu na prvu. Danas je dom za oko 800 zatvorenika. Zajedno služe 7 000 godina kazne.

Kada nema ljubavi, život pod budnim okom stražara vrijeme im teče u poslu, sportu, razonodi, vjeri ili knjigama…

Related posts