Podignuta optužnica protiv Kladuščanina zbog šverca duhana

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv Seada Bajramovića, rođenog 7. aprila 1978. godine u Velikoj Kladuši, gdje je i nastanjen, državljanina BiH, a koji se tereti da je 27. januara ove godine u mjestu Otočka Polja, općina Bosanska Krupa, u graničnom pojasu, sa namjerom da stavi u promet proizvode za koje je znao da nisu obilježeni kontrolnim i poreznim markicama propisanim zakonodavstvom BiH, nabavio veću količinu duhana koji je namjeravo prodavati na crnom tržištu.

Optuženi je oko 120 kg bruto težine suhog rezanog duhana zapakovanog u osam većih PVC crnih vreća i jednu manju PVC vrećicu utovario u putničko motorno vozilo u vlasništvu treće osobe, kada je prilikom upravljanja navedenim vozilom iz pravca Novog Grada prema Bosanskoj Otoci zaustavljen od pripadnika Granične policije BiH radi granične kontrole.

U namjeri da je izbjegne, bez zaustavljanja, optuženi je skrenuo sa magistralnog puta u privatni posjed gdje je iz vozila odbacio u dvorište porodične kuće pet PVC crnih vreća u kojima se nalazio rezani duhan u ukupnoj količini od oko 75 kg, a pripadnici navedene Granične policije prilikom pretresa u navedenom vozilu kojim je upravljao pronašli su preostale PVC vreće u kojima se nalazio rezani duhan u ukupnoj količini od oko 45 kg.

Prema važećem zakonodavstvu i propisima, prodajom svakog kilograma duhana na crnom tržištu vrši se utaja od gotovo 85 KM akcize i oko 17 KM PDV-a, te se prouzrokuje šteta državi, budžetu i svim građanima BiH.

Optuženi Sead Bajramović tereti se da je počinio krivično djelo nedozvoljen promet akciznih proizvoda.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Related posts