Počinju “Slobodarski dani viteškog grada Bužima“

Svakog avgusta centar naše zemlje postane Bužim. Avgust je obilježen brojnim datumima koji su obilježili historiju ovoga kraja. Mjesec je to manifestacije „Slobodarski dani viteškog grada Bužima“, koji već dvadeset i jednu godinu baštine sjećanje na bužimske borce 505. Viteške i njenog komandanta Izeta Nanića. Manifestacija počinje večeras, a do 15.avgusta biće priređeni brojni kulturno-vjerski i sportski sadržaji podsjećanja.

Dvadeset i prvu godinu zaredom u okviru „Slobodarskih dana viteškog grada Bužima“ baštini se sjećanje na borce 505. bužimske viteške i komandanta Izeta Nanića. Ovdje je sve u znaku hrabrih oslobodilaca. Večerašnji početak manifestacije, sutrašnje podsjećanje na Ćorkovači, mjestu pet ključnih bitaka.

Edham Eminić, predsjednik OO Manifestacije „Slobodarski dani viteškog grada Bužima“ Nam kaže:

– Petog augusta ćemo organizovati odlazak na Ćorkovaču, podsjetiti se na sedam poginulih naših boraca i komandanta rahmetli Izeta Nanića i 15.avgusta ćemo obilježiti godišnjicu formiranja 105.-505. bužimske brigade.

A kada se pomene 505. i njen komandant, dovoljno je kazati – djela, ne riječi! Komandant i heroj oslobodilačkog rata izgradio je brigadu sa specifičnim načinom ratovanja. Razrađene akcije, vojničko znanje, samouvjerenost u kombinaciji sa hrabrošću boraca donosili su rezultate. Četvrtog avgustovskog dana prije dvadeset i jednu godinu počela je oslobodilačka akcija „Oluja“. Komanda Korpusa imala je u vidu njen značaj za ovaj dio BiH, a komandant Nanić je bio svjestan opasnosti za Bužim i po svaku je cijenu htio izvršiti spajanje s Hrvatskom vojskom. Petog je avgusta 95-te izvršio smotru novoformiranog Bataljona specijalne namjene „Hamza“ i krenuo je i u tu, kao i svaku drugu bitku, prvi. Iz te bitke 5.avgusta nije se vratio, iako je ona bila pobjednička.

Ostala je njegova posljednja poruka, danas uklesana na spomen-obilježju na koti 603., simbolu odbrane BiH:“Pobjeda je blizu..i biće naša BiH. Osjećam da mogu uraditi zamišljeno… Sretno“

rtvusk

Related posts