Početak rješavanja problema napuštenih životinja

U okviru Veterinarske stanice Sanski Most danas je svečano otvorena mini klinika za sterilizaciju pasa lutalica i radi se o zajedničkom projektu Općine Sanski Most, Međunarodne fondacije za zaštitu i dobrobit životinja (IFAW) te Razvojnog fonda Ujedinjenih nacija (UNDP).

Istaknuto je kako je ovo prvi korak u pravcu rješavanja problema s napuštenim životinjama koji već decenijama opterećuje našu lokalnu zajednicu. Svečanu vrpcu, kojom je ozvaničen početak pomenutog projekta zajednički su presjekli direktorica Međunarodne fondacije za zaštitu i dobrobit životinja, Kejt Atema i općinski načelnik, dr. Mustafa Avdagić. U proteklom periodu održan je čitav niz radionica na kojima se razgovaralo o modalitetima rješavanja pomenute problematike i određena rješenja se već naziru.

Jedno od njih je besplatna sterilizacija i vakcinacija ženki pasa lutalica, ali i vlasničkih pasa i upravo će ovaj projekat zaživjeti u sklopu Veterinarske stanice Sanski Most. Projekti zamišljeni na planu kvalitetnog i humanog zbrinjavanja napuštenih životinja u Sanskom Mostu, osmišljeni su organizacijom niza radionica u okviru kojih sus sudjelovali predstavnici lokalne zajednice. Učesnicima ovih radionica danas su dodijeljeni certifikati, a prisutni su potom upoznati s budućim radom klinike za životinje koja će djelovati u okviru Veterinarske stanice Sanski Most.

Related posts