Počeo vojni puč u Venezueli, vojnici pucaju jedni na druge

SAMOPROGLAŠENI predsjednik Venezuele Juan Guaido pozvao je na vojni ustanak protiv Madura, javlja AP.

Na video snimci u kojoj Guaido poziva na oružanu pobunu, vidi se kako je okružen vojnicima. Juan Guaidó je rekao da je pokrenuo “završnu fazu” svog plana o smjeni Madura.

 

15:05 Jedna venezualanska televizija objavila je snimku. Ona navodno prikazuje članove Nacionalne garde vjerne Guaidu kako prisiljavaju kolege vojnike da izađu .

Ugrađeni videozapis

TVVenezuela Noticias

@TVVnoticias

Funcionarios de la Guardia Nacional que apoyan a @jguaido , presionan a compañeros militares para que desciendan de la tanqueta en la autopista Francisco Fajardo, a la altura de El Recreo, en Caracas.

Broj osoba koje o tome govore: 3.148

14:59 Kako piše Reuters, čula se pucnjava nedaleko bez La Carlota. Kako piše Reuters, pozivajući se na svjedoka, došlo je do razmjene vatre između vojske koja podržava Guaida i vojske koja podržava Madura.

14:45 Niti Putin za sada nije ništa komentirao. Iz Moskve je samo javljeno da se situacija prati.

14:40 Guaido tvrdi da vojska ne podupire Madura.

“Evidentno je da vojna podrška Madurovom režimu nije velika”, kazao je za CNN.

“Komunikacija između civilnih vođa i demokratskih vojnih postrojbi Venezuele je blokirana. No, probili smo se kroz to”, kazao je.

Velika je vijest za cijelu zemlju da se vojska odlučila na ovaj korak. Oni su bili važan dio ovoga”, rekao je Guaido dodavši da je vojno uplitanje ključno za očuvanje suvereniteta.

Komentirao je i oslobađanje svog suradnika Leopolda Lopeza.

“Potpisali smo amnestiju i pustili političke zatvorenike. Ovo je početak oslobađanja političkih lidera i vojnih lica”, kazao je.

14:33 Vojni prebjezi koji su, nakon što su podržali Guida, pobjegli u susjednu Kolumbiju sad se planiraju vratiti nazad u Venezuelu kako bi podržali ustanak, javlja dopisnik Guardiana iz Bogote. U posljednja dva mjeseca u Kolumbiju je pobjeglo oko 1000 vojnika i vojnih lica.

14:31 Donald Trump se još nije oglasio. “Predsjednik je informiran i pratimo situaciju”, rekli su iz Bijele kuće, prenosi Guardian.

14:30 Mario Isea, ambasador Venezuele u Španjolskoj, kazao je za novinsku agenciju Efe da je situacija u Venezueli pod kotrolom.

“Informacija koju ja imam je da je manja skupina pokušala potkopati sustav, ali su stvari sada pod kontrolom”, kazao je.

14:15 Španjolski El Mundo objavio je snimku s ulica Venezuele. Opširnije

14:11 Miguel Diaz-Canel, predsjednik Kube, osudio je puč u Venezueli.

14:10 Delcy Rodriguez, potpredsjednik Venezuele, pozvao je ljude da se okupe oko palače Miraflores, službenog radnog mjesta predsjednika Madura, javlja CNN.

Rodriguez ih je pozvao da “brane mir”.

Isbemar Jimenez, jedan od ključnih ljudi iz vlade zadužen za komunikacije, kazao je za CNN kako je situacija pod kontrolom.

“Svi vojni garnizoni dali su podršku Maduru”, kazao je.

14:00 Vojska ostaje vjerna Maduru, kaže Vladimir Padrino. Padrino je glavni zapovjednik vojske Venezuele. Ljude koji su organizirali puč nazvao je “kukavicama” i “izdajnicima”.

“Oružane snage ostaju čvrste kad je riječ o obrani ustava i legitimne vlasti. Sve vojne jedinice u osam obrambenih regija javljaju da su stvari uvojnim bazaam normalne, a one su pod kontrolom svojih lokalnih zapovjednika.

Odbijamo ovaj pokušaj puča, a koji za cilj ima napuniti zemlju nasiljem”, napisao je rekavši da lažni vođe koriste dio trupa i policije kako bi sijali teror.

“Vi ste skupina kukavica”, napisao je Padrino.

13:40 Među prosvjednike u istočnom, bogatijem dijelu Caracasa bačen je suzavac. Čini se da je doletio iz smjera zračne baze Carlota. No, prosvjednika je sve više.

“Sad ili nikad”, rekao je jedan mladi vojnik, prenosi AP.

13:30 “Snažno osuđujemo pokušaj državnog udara u Venezueli, a koji se provodi od strane desnice, a kojeg podržavaju strani interesi. Ali sigurni smo da će se hrabra Bolivarska revolucija našeg brata Nicolasa Madura potvrditi i nakon ovog imperijalističkog napada.

SAD, svojim miješanjem i vođenjem puča, žeki nametnuti smrt i nasilje u Venezuli, brinući samo o svojim interesima i ne mareći za ljudske živote. Moramo ostati ujedinjeni”, stoji u objavi bolivijskog predsjednika Eva Moralesa.

13:22 Diosdado Cabello, šef Socijalističke stranke, pozvao je vladine pristaše da se okupe oko predsjedničke palače kako bi branili Madura.

13:20 Tko je Leopoldo Lopez i zašto je tako važan?

Leopoldo Lopez je od 2017. godine u kućnom pritvoru. No, odigrao je jednu od ključnih uloga u Guaidovom naglom usponu s političke margine do mjesta samoproglašenog predsjednika.

Upravo je Lopez omogućio Guaidu da preuzme skupštinu nakon što je Maduro početkom siječnja započeo drugi mandat.

“Posljednja faza prema kraju uzurpacije je započela, Operacija Sloboda. Oslobodili su me vojnici slijedeći Ustav i predsjednika Guaidoa. Nalazim se u bazi La Carlotas. Svi se mobiliziramo. Vrijeme je da osvojimo svoju slobodu. Snaga i vjera”, napisoa je Lopez na Twitteru maloprije.

Prikaži sliku na TwitteruPrikaži sliku na Twitteru

Leopoldo López

@leopoldolopez

Venezuela: ha iniciado la fase definitiva para el cese de la usurpación, la Operación Libertad. He sido liberado por militares a la orden de la Constitución y del Presidente Guaidó. Estoy en la Base La Carlota. Todos a movilizarnos. Es hora de conquistar la Libertad. Fuerza y Fe

Broj osoba koje o tome govore: 31,9 tis.

13:18 “Narod Venezuele pokrenuo je kraj uzurpacije. U ovom trenutku sastajem se sa glavnim vojnim jedinicama naših oružanih snaga, počinje završna faza Operacije Sloboda”, napisao je Juan Guaido na Twitteru nakon što je objavio video u kojem poziva na pobunu.

13:14 Antonio Tajani, predsjednik Europskog parlamenta kazao je da ovaj potez Guaida označava povijesni dan za povratak demokracije i slobode u Venezuelu te da ga Europski parlament podržava.

“Oslobađanje Leopolda Lopeza od strane vojnika odanih ustavu je odlična vijest. Dugo živjela slobodna Venezuela!”, kazao je Tajani.

13:10 Novinar Guardiana Tom Phillips javlja kako još uvijek nije jasno što se događa u Venezueli. Američki senator Marco Rubio pozvao je građane Venezuele da stanu uz Guaida u “pokušaju obrane i obnove demokracije”.

Vođa socijalista pozvao je, pak, građane da stanu u obranu Madura.

The Associated Press

@AP

BREAKING: Venezuelan socialist leader Cabellos calls on government supporters to amass at presidential palace to defend Maduro.

229 people are talking about this

13:05 AP javlja kako je aktivist Leopoldo Lopez, koji je ranije uhićen, pušten na slobodu.

“Ovo je trenutak svih građana Venezuele, onih u uniformama i onih koji ne nose uniforme. Svi moramo izaći na ulice, u miru”, kazao je Lopez u obraćanju javnosti.

13:05 Ministar unutarnjih poslova Venezuele objavio je tweet u kojem kaže:

“Obavještavamo građane Venezuele da u ovom trenutku pokušavamo svladati malu grupu izdajnika koji su pokrenuli puč protiv Republike. Ovaj puč potiče ekstremna desnica koja je svoje planove najavila još prije nekoliko mjeseci. Budite oprezni. Zajedničkim snagama ćemo zaustaviti puč i sačuvati mir”.

13:00 Associated Press javlja kako je bačen suzavac na autocestu kod Carasaca gdje se Guaido pojavio sa svojim vojnicima

Izvor: index

 

 

Related posts