Počeo projekat “Isti smo” Vijeća učenika u Bosanskoj Krupi

Dana 08.02.2017. godine, Vijeće učenika Gimnazije, zajedno s rukovodstvom Vijeća učenika MSŠ “Safet Krupić”, sprovelo je dio aktivnosti “Isti smo”. Ova aktivnost je u sklopu ostalih aktivnosti Mreže Vijeća učenika Unsko-sanskog kantona koja se odvija na nivou općine. Pričali su o važnosti motivacije. Također, o tome kako motivirati, kako biti motiviran. Sve su to naučili kroz radionice koje su dosta pomogle. Drugi dio aktivnosti “Isti smo”, realizovat će se u Mješovitoj srednjoj školi “Safet Krupić”.

mreVUK je zajedničko ime za mreže vijeća učenika koje se osnivaju u kantonima Bosne i Hercegovine. Program osnivanja mreža vijeća/savjeta učenika u Bosni i Hercegovini sprovodi OKC Banjaluka uz podršku vladinih institucija iz oblasti obrazovanja i međunarodnih donatorskih organizacija. Mreže vijeća/savjeta učenika predstavljaju model uključivanja populacije srednjošklaca u proces donošenja odluka na kantonalnom, entitetskom i državnom nivou. Proces umrežavanja srednjoškolaca omogućiće stvaranje legitimnog tijela koje na nivou Bosne i Hercegovine predstavlja i zastupa interese i potrebe te prava i obaveze ove populacije.

Mreže vijeća/savjeta učenika u BiH osnivaju se po jedinstvenom modelu koji podrazumijeva da mrežu čine vijeća/savjeti učenika iz srednjih škola koje mreža pokriva. Predsjednici vijeća/savjeta učenika predstavljaju svoja vijeća/savjete u mreži. Mrežu vode isključivo srednjoškolci koji biraju svoje predstavnike, kreiraju planove rada, realizuju aktivnosti mreže, povezuju vijeća/savjete učenika i zastupaju interese srednjoškolaca. Ovakav model po kojem srednjoškolci predstavljaju srednjoškolce pokazao se veoma uspješan u razvoju mRESURS-a (Mreže savjeta učenika Republike Srpske) pa se po tom modelu razvijaju i mreže u kantonima.

Prvi mreVUK osnovan je u novembru 2008. godine u Srednjobosanskom kantonu.

U decembru 2008. godine osnovan je mreVUK u Unsko – sanskom kantonu.

Related posts