Počela javna kupovina glasova na području USK

Predizborna kampanja koja bi trebala startati u BiH tek za mjesec dana, odnosno od 2. septembra, već mjesecima se provodi po bh. općinama. Koalicija nevladinih udruga za slobodne i poštene izbore “Pod lupom ” upozorila je jučer nadležne organe da su različite aktivnosti političkih subjekata koje se mogu protumačiti kao izborna kampanja primijećene u 24 općine.

Radi se o oglašavanju na društvenim mrežama, organiziranju proslava za birače, javnim tribinama, uređivanju javnih površina, dijeljenju letaka i sl.

Ono što je šokantno, a što se može iščitati sa društvenih mreža jeste da ove godine pojedini kandidati javno kupuju glasove građana.

Početak predizbornih aktivnosti prije zakonom određenog vremena predstavlja kršenje odredbi Izbornog zakona BiH.

Kao konkretan primjer kršenja zakona iz Koalicije ”Pod lupom” su naveli slučaj iz Velike Kladuše u kojoj nezavisni kandidat za načelnika općine Adem Ado Pajazetović još od aprila provodi kampanju i vrši podjelu poklona građanima, a isti se moraju potpisati i dati osobne podatke da su primili poklon.

Pajazetović na društvenim mrežama promovira svoje aktivnosti, a postavlja i video snimke sa narodnih veselja koje organizira. On je, čini se i najaktivniji kandidat. Za neke je šokantno, a za druge pak domišljato to što radi Pajazetović.

Na njegovom facebook profilu postavljeno je na stotine slika na kojima se vidi kako su pokloni koje dijeli ustvari kariole, odnosno građevinska kolica. Vidi se i kako po raznim selima organizira narodna veselja uz glazbu i “vola na ražnju”…

Pajazetović, podsjetimo, nije izmislio kupovinu glasova, ali je to do sada rađeno skriveno od očiju javnosti. Za glasove su se ranije dijelili novci, nova sportska oprema, a ponekad i paketi…zavisno od toga ko dijeli.

dnevni list

Related posts