Počela geomehanička i istraživanja oko zgrade Pravnog fakulteta u Bihaću

Kako bi se snimilo stanje tla, a time i počelo sa sanacijom objekta Osnovne škole Gornje Prekounje Ripač i Pravnog fakulteta u Bihaću, Institut za građevinarstvo iz Banja Luke počeo je sa geomehaničkim radovima.

Za dvije sedmice bi se trebalo znati u kakvom je stanju zemljište i šta će biti potrebno uraditi kako bi se izvršila sanacija zgrade. Podsjećamo, već duže vrijeme primjetne su pukotine na zidovima, te se nezvanično govorilo da tone u tlo gdje se nalazi, te da predstavlja opasnost po studente i učenike.

U martu ove godine istraživanja o stabilnosti objekta izvršio je i Rudarski institut iz Tuzle, prema čijem mišljenju u objektu ne bi trebalo izvoditi nastavu dok se ne poduzmu sanaocione mjere. Kako je kazao direktor škole Alen Čajić, u dijelu zgrade gdje nastavu pohađaju osnovci nisu vidljiva oštećenja, te se nastava odvija bez problema.

Resorno ministarstvo je djelovalo u ovom slučaju i Vlada USK je obezbijedila sredstva za ispitivanje tla. Nakon što se izvrše potpuna istražna bušenja, laboratorijsku analizu će izvršiti Institut u Banjoj Luci, nakon čega će biti poznato na koji način djelovati dalje u cilju klonačne sanacije objekta.- piše rtvusk.

Related posts