Pobjeda Fikreta Abdića Veliku Kladušu vodi u novu agoniju

Šok u Velikoj Kladuši, kako kod političkih stranaka SDA, DNZ i ostalih koje su predale svoje liste s kandidatima za načelnika općine tako i kod ljudi koji ga nikada nisu podržavali, nakon objavljene informacije na službenom portalu Laburističke stranke (LS) da je njen kandidat za načelnika Fikret Abdić, osuđeni ratni zločinac.

Laburistička stranka, ponovo je to potvrđeno, privatna je porodična stranka Abdićevih: Fikret Abdić kandidat je za načelnika, kćerka Elvira nosilac liste, a njena mlađa sestra Dunja, koja predsjedava Općinskim vijećem Velika Kladuša, također je na listi.

Sead Delić, bivši komandant, danas predsjednik Udruženja demobilisanih boraca Velike Kladuše, osvjedočeni borac protiv Fikreta Abdića i njegovih pristaša, upozorava da bi „Babo mogao i pobijediti“. On tvrdi da bi Velika Kladuša, nakon dvogodišnje blokade Općinskog vijeća s aktuelnim načelnikom Edinom Behrićem, mogla upasti u novu četverogodišnju agoniju s nepredvidivim posljedicama.

Maksida Pirić, portparol Centralne izborne komisije (CIK) BiH, kazala je za „Avaz“ da je rano za pitanja legitimnosti i regularnosti kandidata Fikreta Abdića.

“U ponedjeljak, 4. jula, istječe rok za podnošenje kandidacijskih lista. Nakon toga sve liste i kandidate provjeravamo i nakon toga ih ovjeravamo. S obzirom na to da će na listama biti više od 30.000 imena, tek nakon završetka ovjera lista i kandidata za osobu koju spominjete moći ćete dobiti službene podatke”, kazala je Pirić.

Inače, 2. oktobra, kada glasači u Velikoj Kladuši budu zaokruživali svoje kandidate, Fikret Abdić imat će 77 godina i tri dana i bit će vjerovatno najstariji kandidat za načelnika jedne općine i jedini koji je osuđen za ratni zločin protiv svog naroda.

Prije četiri godine podržao Behrića

Abdić je i prije četiri godine učestvovao u kampanji za lokalne izbore, kada je pobijedio Edin Behrić, kandidat kojeg je podržao ovaj ratni zločinac. Ubrzo mu je Behrić otkazao poslušnost, a DNZ se raspao, pa je kćerka Elvira osnovala Laburističku stranku.

Izvor: Avaz.ba

Related posts