Planinari zgroženi, nanesena ogromna šteta: Bahata djeca bogatih tajkuna ubila divokoze i medvjeda?!

U lovištu Vran na području kojim upravlja Šumarija Tomislavgrad, za vrijeme stroge zabrane lova, pobijeno je pet divokoza i jedan divojarac. Postoje, za sada nepotvrđene, indicije da su isti počinitelji ubili i jednog odraslog medvjeda na lokalitetu Modruša.

Ovo je za Faktor potvrdio uposlenik Šumarije Tomislavgrad zadužen za lovstvo Petar Buljan, objasnivši da je ovim bahatim činom neodgovornih krivolovaca nanesena ogromna šteta ovom zaštićenom području.

– O značaju i važnosti ove plemenite životinje, koja živi na visokim nadmorskim visinama gdje preživljava u ekstremnim uvjetima, posebno zimi kada se temperature spuštaju i do -30 C, pokkazuje činjenica da je ovo lovište divokoza proglašeno zaštićeno uzgojnim područjem. Ovim činom Šumariji je nanesena šteta u iznosu od 39.500 KM – kazao je Buljan, dodavši da se uprkos tome šteta ne može platiti, jer se zapravo radi o neprocjenjivoj vrijednosti.

Prema njegovim riječima, na ovaj način se fond divokoza, za koji su u posljednjih 15 godina učinili ogromne napore kako bi ga obnovili nakon rata, nažalost drastično smanjio i ugrozio.

– Divokoze su divne životinje. One su se znale spustiti tako da su ih ljudi koji su prolazili pored mogli vidjeti iz auta kako se igraju, i fotografisati ih, to je prelijep prizor, u svijetu se za to plaća, ali mi to očigledno ne znamo cijeniti – istakao je Buljan.

Pored novčanih kazni, po zakonu je za ovakvo ubijanje i mučenje životinja moguće dobiti i do tri godine zatvora, a Buljan se nada da će uskoro odgovorne osobe za ovakvo zlodjelo odgovarati.

– Policija radi na tome pa ne možemo otkrivati detalje. Ali sada pretpostavljamo da se radi o bahatoj djeci bogatih tajkuna koji svoje bijesove i frustracije i svoj višak energije akumuliraju i prazne na ovoj način. Oni su bitni sami sebi, i upravo smo do ovih fotografija i došli njihovom bahatošću, jer su ih oni postavljali po društvenim mrežama i hvalili se – kazao je Buljan.

Inače uposlenici Šumarije rade sve kako bi spriječile ovakve situacije, koje kako navodi Buljan, nisu toliko česte.

– Mi imamo kontrole 365 dana u godini, ali ovo je jako veliko i otvoreno lovište, s obzirom na to da su magistralni putevi sa svih strana. Mi se borimo koliko je moguće, ali teško je jer su krivolovci puno bolje opremljeni i sa autima, kamerama, dronovima i sličnom opremom. Krivolov danas dobija moderne dimenzije – zaključio je Buljan.

Fotografije ubijenih divokoza šokirale su i rastužile brojne ljubitelje prirode i životinja, posebno članove Planinarskog društva “Prenj-Glogošnica 1979” koji su ih odmah podijelili na društvenim mrežama kako bi upozorili da se počinitelji što prije moraju kazniti zbog ovakvog nehumanog ponašanja.

/faktor.ba

Related posts