Pitanje hrabrosti: Kupiti stan na kredit ili ne?

Posljednjih godina BiH doživljava ekspanziju novogradnje. Novi stanovi se grade u svim većim gradovima, a povećanjem ponude smanjuju se i cijene. Međutim, već naredne godine bi se to moglo promijeniti.

Mladi u BiH teško mogu riješiti stambeno pitanje. Država nema dovoljno olakšica, pa se samo hrabri odluče zakoračiti u banke, piše N1.

Alen je sa 29 godina napravio takav korak. Pet godina poslije i dalje smatra da je to bilo nešto najhrabrije što su supruga i on uradili, jer je samo jedno bilo zaposleno.

“Znali smo da ćemo 20 godina otplaćivati stan, a razmišljali smo i o tome da će nam dijete biti punoljetno kada riješimo stambeno pitanje. Uglavnom, odlučili smo se na taj korak, grabimo prema tome, a ako nema posla na jednom mjestu, ima na drugom”, rekao nam je Alen Ćirić.

Stan od 34 kvadrata su platili 75.000, a banci će vratiti skoro pa duplo.

I Šemsina priča je slična. Asistent je na Fakultetu za sport i tjelesni odgoj u Sarajevu, a svaki dan iz Zenice dolazi na posao. U Zenici su stanovi dosta jeftiniji, ali do kredita nije ništa lakše doći.

“Imao sam sreće da je supruga dobila posao na neodređeno vrijeme, doduše u privatnom sektoru ali ipak na neodređeno pa smo krenuli preko nje da dobijemo taj kredit”, kazao nam je Šemso Ormanović.

Šemso, kao uposlenik obrazovne istitucije nije bio kreditno sposoban. 50.000 maraka će supruga i on otplaćivati 18 godina.

Naredne godine mladima bi moglo biti još teže doći do stana.

Nakon godine stagnacije, novogradnja ponovo doživljava ekspanziju. Nakon 2014, zlatne za građevinare kada je izgrađeno ali i prodato najviše stanova, tržište je dostiglo zasićenje u 2015.

U odnosu na prošlu, u prvih devet mjeseci ove godine porastao je broj novoizgrađenih stanova za 24,5 posto, odnosno izgrađeno je 1.353 stana, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Stanovi su ove godine u prosjeku jeftiniji za 11 posto u odnosu na prošlu, a prosječna cijena iznosi 1.462 KM po kvadratu.

Na tržištu ipak nema dovoljno stanova iako je novogradnja u porastu, a iz agencija za nekretnine upozoravaju kako bi naredne godine mogla nastupiti i kriza.

“Nema nekih velikih novih projekata, tako da će definitivno biti veliki deficit stanova u novogradnji u 2017. godini”, istakao je Samir Mujagić, agent za nekretnine.

To bi moglo utjecati na povećanje cijena, što znači dodatne probleme za mlade koji rješavaju stambeno pitanje. A problema je već dovoljno, što već godinama utiče na starosnu granicu u kojoj se mladi odlučuju na zasnivanje porodice, a samim tim i na buduće naraštaje.

Related posts