Pet dana u Lukomiru: Prva škola u BiH koja je za ekskurziju djecu odvela na selo!

Učenici osnovne i srednje privatne škole Bloom iz Sarajeva petodnevnu ekskurziju su proveli u Lukomiru, selu na najvišoj nadmorskoj visini u Bosni i Hercegovini. Ovog puta nisu željeli u Beč, Pariz, Italiju ili Španiju, piše Patria.

Bez interneta i televizije 14 učenika i četiri profesora zajedno sa volonterima pokazali su kako se i u Bosni i Hercegovini, uz malo ideja, volje i truda mogu napraviti zanimljivi sadržaji. Ali i to da seoskim turizam u BiH ima perspektivu.

Rebecca Teclemariam-Mesbah, profesorica biologije, rekla je da je provela nevjerovatnih pet dana u Lukomiru.

– Željeli smo napraviti ovakvu ekskurziju. Prvih dan ili dva djeci je bilo teško priviknuti se. Nekima je ovo bio prvi put da borave na selu. Poslije su se privikli i bilo im je jako zanimljivo. Ovo je nevjerovatno iskustvo za sve nas i već razmišljamo o sličnoj ekskurziji na nekoj drugoj lokaciji – rekla je Teclemariam-Mesbah.

Prvog dana ekskurzije učenici su prepješačili od Umoljana do Lukmira kroz Crveni klanac i Dugo polje. Čuli su legendu o okamenjenoj umoljanskoj aždahi, posjetili su kanjon Rakitnice, obišli mještane i učili o njihovom životu i radu. Učenici su dobili nova znanja i o ljekovitom bilju, njegovoj berbi i primjeni.

Nastavnici objašnjavaju da je misija škole Bloom cjeloživotno učenje. Škola posebnu pažnju posvećuju očuvanju okoliša te isprvnom odnosu prema sebi i drugima. Zbog toga im je ova ekskurzija bila od velike koristi.

Organizaciju ekskurzije pomoglo je Udruženje „Avantur“ iz Sarajeva čiji su vodiči boravili sa djecom. Organizaciju je pomoglo i Udruženje NaturaAs iz Konjica u čijem objektu su djeca boravila u Lukomiru i uz čiju pomoć su svih dana jeli zdravu i tradicionalnu hranu bjelašničkog kraja, piše NAP.

Related posts