Pasoši u BiH: Kako je država postala talac jedne firme

Ukoliko već niste, od 21. marta nećete ni moći izvaditi novi pasoš. Razlog – nedostatak pasoških knjižica. Problem je nastao zbog loše sklopljenih ugovora, a trebalo bi ga riješiti Vijeće ministara BiH. Ukoliko se ne riješi – od 21. marta mogli bismo postati taoci vlastite države.

Do 21. marta na snazi je okvirni sporazum sa sadašnjim dobavljačem, banjalučkom firmom Muhlbauer. Nova firma nije izabrana, jer su oba tendera raspisana prošle godine, poništena. Ured za razmatranje žalbi na posljednjem tenderu uvažio je žalbu jednog od ponuđača zbog prigovora o ograničenoj konkurentnosti, ili kako je pojasnio direktor Agencije za identifikacione dokumente (IDDEEA) Edim Nesimi

“Preferiranje postojeće tehnologije koja se trenutno primjenuje kod nas, sprečava konkurentnost. Ima diskriminatorsku osnovu, a suština Zakona o javnim nabavkama upravo počiva na konkurentnosti. Postojeći način koji se sada koristi u izradi pasoškh knjižica podrazumijeva da je ta tehnologija isključivo vezana za kompanije koje imaju sjedište na teritoriji BiH, konkretnije Banjaluke gdje već postoji”, pojašnjava Nesimi.

Njemačko-banjalučka firma Muhlbauer jedina je zapravo mogla da ispoštuje uslove tenderske dokumentacije, uz ostalo pasoše sa fotografijom u boji čija je druga stranica polikarbonatna.

Nakon poništenje tendera u IDDEE-a su zajedno s Ministarstvom civilnih poslova BiH odlučili promijeniti pravilnik. Pasoši će i dalje biti biometrijski, no ne moraju nužno ispunjavati ranije navedene uslove što uostalom nije slučaj ni sa pasošima u regionu, ali ni i zemljama EU gdje su usput mnogo jeftiniji od bosanskohercegovačkih pasoša Ovo bi moglo biti završeno do septembra. Do tada u IDDDEE-i se nadaju izmjeni Zakona o javnim nabavkama kojim će se omogućiti produženje ugovora s Muhlbauerom iako upravo ovaj ugovor, direktor IDDEE-e označava glavnim problemom

“Mi smo došli od jedne ‘čiste’ situacije gdje smo mogli naručivati pasoške knjižice i obrasce ličnih karata svugdje u Evropi, držali kod sebe u sefu gdje smo mogli poslije toga štampati, praviti zalihe, došli smo u jedan vazalni odnos gdje smo bukvalno naslonjeni na jednu kompaniju”, upozorio je direktor IDDEEA-e.

Na vazalni odnos prema BiH još 2010. godine upozorili su revizori u svom izvještaju koji se odnosio na ugovore o izradi ličnih karata, vozačkih dozvola, kasnije pasoša treće generacije. Ugovor vrijedan više od 100 miliona maraka, bivši menadžment IDDEEA- sklopio je sa firmom Muhlbauerom, tada kompanije bez bilo kakve reference. No zahvaljujući dugogodišnjem, izuzetno unosnom ugovoru, kompanija je usvojila savremenu tehnologiju, dok su građani BiH dobili najskuplje lične dokumente u regionu.

Zbog spornih ugovara i Tužilaštvo BiH pokrenulo je istragu. Prošle godine je uhapšen bivši direktor IDDEEA-a Siniša Macan, dok su mediji spekulirali da se istražuju i visoki politički dužnosnici, Dodik, Radmanović, Lagumdžija,Tegeltija, no istraga do danas nije okončana.

No vratimo se pasošima. Broj zahtjeva nije povećan. Za sada veće gužve nisu zabilježene, niti se na pasoš čeka duže od zakonom, propisanih 30 dana.

Za sada su bez komenatra u Vijeću ministara BiH. U Ministarstvu civilnih poslova tek kratka informacija da se pokušava pronaći rješenje kako bi građani BiH i nakon 21. marta mogli aplicirati za pasoše.

/N1

Related posts