Panonski mornar u Sanskom Mostu

Na području sela Kljevci, dvadesetak kilometara od Sanskog Mosta, mještanin Mehmed Kenjar pronašao je niz neobičnih kamenih fragmenata u kojima se nalaze fosilizirane školjke i pužići.
Panonski mornar u Sanskom Mostu

Kenjar kaže da je ove neobične predmete pronašao kod komšije koji je obavljao građevinske radove na svome imanju, te je istakao kako je zanimljivo da se radi o planinskom lokalitetu s velikom nadmorskom visinom, gdje ne postoje nikakvi vodotokovi.

Prema njegovom mišljenju, riječ je o fosilima morskih školjki i dokazu kako je prije mnogo miliona godina ovo područje bilo prekriveno Panonskim morem. „U kamenu se jasno vide očuvane školjke različitih veličina i oblika kao i pužići.

Ovo me je vratilo u djetinjstvo kada su mi govorili o tome da je ovdje nekada bilo more.“, dodaje Kenjar za RTV „Sanu“. Prema njegovim riječima u narodu ovog kraja slična priča se prenosi s generacije na generaciju, a lokalna legenda kaže da se na vrhu obližnje planine Mulež nalaze alke koje su služile za pristanak i vezanje lađi. „Istina, ja ih nikada nisam vidio, ali sam poznavao ljude koji su ih pronašli i tvrdili kako postoje.“, kaže ovaj domaćin.

On je dodao kako je spreman svoje pronalaske predati stručnjacima i nadležnim institucijama. I ranije je bilo sličnih pronalazaka fosliziranih morskih stvorenja, zbog čega se s velikom vjerovatnoćom može zaključiti kako je ovaj dio Bosne i Hercegovine u davna vremena, prije više miliona godina, bio pod morem.

Related posts