Pandža, Musa i Čampara najavili spektakl protiv Španije

Bh. U17 košarkaška reprezentacija će u subotu i nedjelju odmjeriti snage s odgovarajućom reprezentacijom Španije, a tim povodom je održana konferencija za medije Košarkaškog saveza BiH. Novinarima su se obratili selektor Josip Panča te košarkaši Džanan Musa i Sani Čampara.

Pandža je na početku konferencije za medije govorio o aktuelnim pripremama i situaciji u ekipi.

“Iza nas je 25 dana rada. Iz objektivnih razloga, povreda, bolesti, juniorske završnice zbog koje smo morali pustiti neke igrače u klubove, nismo trenutno u stanju koje je potrebno na Svjetso prvenstvo, pa ćemo se u narednom periodu baviti najviše time. Cilj nam je da budemo optimalno spremni, kako bismo pokazali prave stvari”, izjavio je Pandža.

Prema njegovima riječima, naši mladi košarkaši već osjećaju pritisak zbog nadolazećeg Svjetskog prvenstva na kojem će nastupiti. Stručni tim namjerava donijeti mir u naš tabor kako bi ekipa mogla pokazati sav svoj kvalitet.

“Što se tiče psihološkog stanja, primijetio sam da se igrači nerviraju zbog svakog promašaja ili greške. Smatram da su već pod pritiskom, da preuzimaju na sebe veliku odgovornost i da se previše nerviraju. Želimo ih dovesti u fazu u kojoj će uživati u košarci, kao što je biolo na Evropskom prvenstvu. Ne odgovaraju nam napetost i opterećenje. Košarkaši imaju prevelika očekivanja, zbog sebe i zbog javnosti. Premladi su da od ovog prave životnu šansu. Ako ovo SP ne bude pitanje života i smrti, možemo pokazati mnogo”, rekao je selektor.

On je istakao da rezultat utakmica protiv Španije nije u prvom planu, nego da je važno uvidjeti slabe tačke našeg tima.

“Dolazi nam jak protivnik, nikad ovdje nisu došli da igraju prijateljsku utkamicu. To znači da mi vrijedimo. Mi ćemo u toj utakmici vidjeti u kakvom smo stanju i šta trebamo popraviti u narednom periodu. Te dvije utakmice protiv Španije nisu ključne rezultatski, ali će nam otvoriti oči. Mi moramo biti najbolji kada bude najvažnije, a to je SP. Publici u ove dvije utakmice želimo pružiti spektakl”, kazao je Pandža.

Potom se novinarima obratio i naš najbolji košarkaš Džanan Musa.

“Gradimo se iz treninga u trening, najvažnije je da do početka SP budemo u top formi. Prijateljske utakmice su samo pokazatelj onog što radimo na treninzima. Trudit ćemo se da budemo zajedno, da budemo složni. Želimo na SP predstaviti BIH u najboljem svjetlu. Protiv Španaca ćemo ostaviti srce na terenu za našu BiH”, poručio je Musa.

Njegov saigrač Sani Čampara tvrdi da je prioritet što bolja priprema reprezentacije.

“Zbog različitih događanja, nismo bili stalno zajedno, što je utjecalo na nas. Ipak, imamo dovoljno vremena da napravimo prošlogodišnju atmosferu. Španija je najteži test na pripremama, jer je Španija odlična reprezentacija. Ta utakmica će pokazati na čemu moramo radi do SP. Vjerujem da ćemo biti spremni”, jasan je bio Čampara.

Prva utakmica između BiH i Španije se igra u subotu u dvorani “Mirza Delibašić” s početkom u 21:00 sati, a u nedjelju će ponovo odmjeriti snage u Vitezu.

klix.ba

Related posts