Pad indeksa na Europskim berzama

Na evropskim berzama u četvrtak su cijene dionica pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,21 odsto, na 6.827 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,15 odsto, na 10.630 bodova, a pariski CAC 0,28 odsto, na 4.530 bodova, prenose hrvatski mediji.

Analitičari su kazali da su se ulagači fokusirali na političke prioritete novoizabranog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Donalda Trumpa, uključujući smanjenje poreza i veća ulaganja u infrastrukturu i odbranu, kao i labavljenje regulacije za banke. Među najvećim dobitnicima, s rastom od 3,4 odsto, bio je finansijski sektor, pri čemu su dionice švajcarskih banaka UBS-a i Credit Suissea, kao i italijanske Banco Popolare poskupile više od šest odsto. “Finansijski sektor očekuje da će tokom Trumpovog mandata biti manje regulative.

Uz to, očekivano povećanje kamata u SAD-u dobro je za profitabilnost banaka. Mislim da će američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) u decembru povećati kamate 0,25 postotnih bodova, a naredne godine mogao bi podići cijenu novca u još dva navrata”, kazao je strateg u UniCreditu, Christian Stocker. Snažno su, 3,2 odsto, porasle i cijene dionica u rudarskom sektoru, što se zahvaljuje rastu cijena metala. Cijena bakra skočila je tako četiri odsto, na najviši nivo u 16 mjeseci jer se očekuje da će Trump, što je najavljivao u predizbornoj kampanji, podstaći investicije u infrastrukturne projekte. Najveća dobitnica je dionica Aegona, s rastom cijene od 13 odsto, jer je ta holandska osiguravajuća kuća izvijestila o boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima. Zahvaljujući tom skoku, indeks sektora osiguranja porastao je tri odsto. – prenosi onasa.

Related posts