Ovo su imena uhapšenih članova duhanske mafije

Za samo šest mjeseci, odnosno od februara do avgusta, organizovana kriminalna, jučee razbijena grupa, nezakonito je na bh. tržištu prodala najmanje 100 tona duhana i time budžet ojadila za oko deset miliona maraka, koliko je, ujedno, ugrabila sebi.

Udarac ovoj bandi zadat je u sklopu povezanih akcija “List 2” i “Box”, koju su udruženo sproveli Uprava za indirektno oporezivanje BiH i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), a obuhvaćeno je više od 30 lokacija.

U okviru akcije “List 2” palo je najmanje 21, a “Box” je “pomeo” 15 lica, s tim što je ukupno oduzeto deset tona rezanog i duhana u listu, kao i sedam mašina za njegovo rezanje.

Nezavisne novine saznaju da u najbitnije karike u cijelom lancu, između ostalih, spadaju Tomislav Benković, direktor firme “Bosanac” iz Orašja, Branimir Andrić, suvlasnik preduzeća “Duvan” Bijeljina, te Armin Omeragić, direktor firme “Duhan” Gradačac.

“Oni su u dogovoru sa Brčakom Emirom Suljićem, vlasnikom istoimenih firmi ‘Dex’ iz Brčkog i Banjaluke, omogućili velikom broju preprodavača da neovlašteno prodaju duvan”, otkriva izvor Nezavisnih.

Još niz imena jučer je procurio u javnost i, prema tim informacijama, predmet obrade su i Marinko Radanović, Beti Radanović, Sven Radanović, Danijel Avramović, Tanja Avramović i mnogi drugi.

“Aktivnosti na terenu još se provode na više od 30 lokacija širom BiH, uključujući Orašje, Šamac, Bosanski Brod, Bijeljinu, Gradačac, Brčko, Banju Luku, Sanski Most, Mostar, Grude, Čitluk, Široki Brijeg i Posušje”, saopštio je jučee popodne Ratko Kovačević, portparol UIO BiH.

Sporno je to što je, prodajom duhana na crno izbjegnuto plaćanje akcize koja iznosi 85 KM po kilogramu, kao i pripadajućeg PDV-a. Obje akcije sprovedene su po nalogu Tužilaštva BiH, iz kojeg je saopšteno da se, samo osumnjičenima u akciji “List 2”, na teret stavlja da su na crno tržište plasirali oko 100 tona duhana, koji je stizao sve do Hercegovine.

Kupci su, između ostalih, Tomislav Galić iz Gruda i Željko Pavković iz Posušja.

“Među osumnjičenima nalaze se i odgovorna lica otkupnih duhanskih stanica, kojima se na teret stavlja da su omogućavale da duvan iz legalnih proizvodnih tokova završava na ilegalnom tržištu”, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Related posts