Otkrivamo: Nove prijave za seksualno uznemiravanje u Oružanim snagama BiH

Oružane snage (OS) i Ministarstvo odbrane (MO) BiH posljednjih dana potresa novi skandal. Zbog sumnji na nekoliko slučajeva seksualnog uznemiravanja, naime, upućene su prijave na adresu Generalnog inspektorata kako bi ti navodi bili ispitani, a eventualni počinioci kažnjeni, saznaje „Dnevni avaz“.

Vojni krugovi

S obzirom na to da su ovakve prijave već duže vrijeme tabu tema u OSBiH, saznajemo da se o njima u vojnim krugovima priča krišom, kako ne bi procurile u javnost, a prijavitelji doveli u nezgodnu situaciju.

Iako je do sada bilo samo naznaka za seksualno uznemiravanje, najnovije prijave potvrđuju da ono postoji, ali da mnogi slučajevi nikada ne budu evidentirani zato što se žrtve teško odluče da prijave nadređenu osobu za taj čin, ali i zbog straha da ovakva vijest ne bi izašla iz vojnih okvira i dovela u žižu interesiranja ovu državnu instituciju.

Brigadni general Enes Husejnović, generalni inspektor Ministarstva odbrane BiH, potvrdio nam je jučer da ima ovakvih slučajeva, ali da s novima, i jesu li u tolikoj mjeri, nije upoznat.

– Prijava ima, ali, koliko znam, ništa u posljednje vrijeme. Ti slučajevi koje smo imali okončani su u skladu s procedurama. No, mi nismo jedini koji eventualno prime takvu prijavu i koju tretiraju. Jer, stvar je tu i komandovanja i svih onih koji o tome odlučuju – rekao nam je Husejnović.

No, u odgovoru iz MOBiH rečeno nam je da je Generalni inspektorat 2015. i 2016. godine zaprimio dvije prijave koje su okarakterizirane kao seksualno uznemiravanje.

– Sve ostale informacije koje se tiču postupanja po navedenim prijavama sadržane su u dosjeu inspektora i nalaze se pod kontrolom Generalnog inspektorata MOBiH te se one mogu dati na uvid isključivo u skladu sa Zakonom o slobodi pristupa informacijama BiH – kažu iz MOBiH.

Sve piše

Boško Šiljegović, parlamentarni vojni povjerenik, kazao nam je da ranije bila prijava i da je po njoj već postupano.

– Imali smo prošle godine takvu prijavu u Centru za osnovnu obuku u Pazariću. Mi smo to u izvještaju i napisali: uznemiravanje kandidatkinje na obuci u Pazariću. Ali, taj slučaj je okončan tako što je podoficir koji je to uradio dobio prekomandu. Upućen je u drugu jedinicu, jer je dokazano uznemiravanje kandidata na obuci – kaže Šiljegović.

Šta piše u izvještaju

U izvještaju po prijavi kandidatkinje od 14. oktobra prošle godine, a po kojoj je postupio vojni povjerenik, navodi se da je utvrđeno da je:

– Kao dežurni čete ulazio sam u sobu u kojoj su smještene kandidatkinje na osnovnoj obuci, iako u spomenutom poglavlju Standardnih operativnih operacija (SOP) izričito i nedvosmisleno stoji da u prostorije u kojima su smještene žene „mogu ući dežurni organi, prilikom kontrole stanja, kao i komandiri (pretpostavljene starješine), gdje će imati strogo profesionalan i vojnički odnos (najmanje dva lica)“.

/avaz.ba

Related posts