OTKRIVAMO Javilo se 22.000 novih birača iz inozemstva!

Centralnoj izbornoj komisiji BiH za glasanje iz inozemstva na oktobarskim lokalnim izborima u BiH prijavile su se 63.000 birača, potvrdila je za „Avaz“ Maksida Pirić, portparol CIK-a.

Autor: S. DEGIRMENDŽIĆ

U odnosu na opće izbore 2014. godine, kada se za glasanje prijavila oko 41.000 glasača, ovogodišnji broj veći je za 22.000 onih koji žele birati na općinskim izborima 2. oktobra.

Bili upozoreni

No, istovremeno s porastom ovog broja, nepuna dva mjeseca do izbora raste broj i manipulacija određenim prijavama, odnosno promjenom glasačke opcije. Tako se i CIK-u, potvrdila je Pirić, javljaju građani koji tvrde da je neko u njihovo ime i bez njihovog znanja izvršio prijavu za glasanje iz inozemstva. Stoga Pirić preporučuje biračima da pravovremeno mogu provjeriti na internetskoj stranici CIK-a jesu li registrirani i koja im je biračka opcija.

– Ako se pojavi rubrika da je registriran da glasa putem pošte, a da lično nije podnio zahtjev za takvu registraciju, može nam se obratiti i mi ćemo uvažiti navod, bit će registriran gdje je i bio na redovnom biračkom mjestu – kaže Pirić.

Ona ističe da će u ovakvim slučajevima CIK prijave osoba u čije je ime neko bez njihovog znanja i odobrenja promijenio opciju proslijediti nadležnim pravosudnim organima.

– Imamo slučajeva gdje nam se javljaju birači da nisu lično izvršili prijavu za glasanje iz inozemstva. Sada pripremamo cjelovit izvještaj i vjerovatno će jedan od zaključaka CIK-a biti da se takve informacije proslijede nadležnim tužilaštvima – ističe Pirić.

No, u Agenciji za zaštitu ličnih podataka BiH kažu da je zloupotreba s promjenom biračke opcije bilo i ranije i da su upozoravali CIK da niko ne može promijeniti biračku opciju na osnovu kopije lične karte i popunjavanja određenog obrasca, kako je ranije bilo slučajeva.

Omogućena zloupotreba

Petar Kovačević, direktor Agencije, kaže da bi CIK morao osigurati mehanizme da spriječi takvu vrstu zloupotreba.

– Oni moraju da legitimišu čovjeka kao u bilo kojem drugom upravnom postupku i da vide da iza zahtjeva postoje i volja i autentičnost tih podataka. Oni su napravili mogućnost takve zloupotrebe da se promijeni biračka opcija neposredno bez stranke. To je suprotno i Zakonu o upravnom postupku. CIK je dužan da obezbijedi tu zaštitu, kao i u bilo kojem drugom postupku – naglašava Kovačević.
Dvije mogućnosti

Pirić naglašava i da osobe koje su regularno registrirane za glasanje iz inozemstva također mogu glasati u općini prebivališta u BiH, ali na nepotvrđenom glasačkom listiću.

– I to je kovertirani glas koji se broji u Glavnom centru za brojanje, s tim da se provjerava ako je ta osoba glasala i iz inozemstva, uvažava se onaj glas na nepotvrđenom glasačkom listiću, a taj eventualno iz inozemstva se ne broji – pojašnjava Pirić.

avaz

Related posts