Otišao sa Balkana u potrazi sa hljebom: Nema smisla živjeti tamo gdje ništa ne možeš postići!

Vedran Čabrijan (25) završio je srednju školi u svojoj rodnoj Rijeci s odličnim ocjenama, prije čega su ga uvjeravali kako će posao pronaći i prije mature, posebno zbog uspjeha na takmičenjima, ali do toga u njegovom slučaju nikad nije došlo, piše CroExpress.

– Nakon nekog vremena odustao sam od struke i počeo da radim sve što sam mogao, od cijepanja drva, košenja trave, instalacije prozora, knaufa… Često se događalo da zaslužen novac nisam dobio i tu je moja volja polako počela da opada. To nije ono što sam želio u životu – prisjeća se Vedran koji je ubrzo počeo da razmišlja o odlasku u inostranstvo.

U nekoliko navrata je ‘slavio’ odlazak pa se opet vraćao na neki od poslova koje je radio. Jednog dana stigla je potvrda da zaista odlazi.

– Sve se sredilo u par dana i u aprilu 2014. sam bio u avionu za Kanadu – kaže.

Posao je dobio u glavnom gradu pokrajine Alberta, Edmontonu, smještenom u središnjoj Kanadi.

– U Edmontonu sam radio knauf i sve vezano uz taj posao, a i ostale stvari, kao što su montaža prozora, montaža skele itd. U vrijeme mog dolaska potražnja za radnicima je bila ogromna. Gradilo se na svakom koraku – prisjeća se Vedran koji je, kako kaže, nakon dosta muke dobio potvrdu da može ostati u Kanadi.

Nakon toga preselio se u Vankuver na zapadnoj obali zemlje, gdje je stan tražio dva mjeseca.

– Snijeg i minusi su bili ok dok sam se borio za papire, ali kasnije više nisu bili potrebni. Ja sam dečko s mora tako da sam ovde pored okeana, u podnožju planina, kao u svojoj Rijeci – kaže Vedran koji se uselio u jednosoban stan u kojem trenutno živi sam i plaća kiriju od 1100 dolara, plus struja i internet.

Related posts