Osnivanje ekoloških škola u Unsko-sanskom kantonu

Unski smaragdi žele osnovati bazu podataka o svim eko-udruženjima koja djeluju na području USK-a.

Povodom 17. novembra, Dana ekološkog pokreta, Društvo za stvaranje kulture, čuvanje i zaštitu rijeke Une Unski smaragdi već petu godinu, a uz podršku Kantonalnog ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša, te u saradnji s Pedagoškim zavodom i Privrednom komorom, eko-udruženjima, dječijim i predškolskim ustanovama obilježilo je ovaj svjetski dan pod motom Mislimo i živimo ekološki.

Baza podataka

Ovim skupom Unski smaragdi žele osnovati bazu podataka o svim eko-udruženjima koja djeluju na području USK-a, kao i susjednih kantona. Želja i cilj je da ojačaju svijest, odnosno da se stvore pretpostavke za osnivanje ekoloških škola u USK-u. Jer USK kao eko-kanton nema ih, što je neprimjereno. Ovo društvo je jedan od simbola grada na Uni i prepoznato je u BiH, ali i drugim zemljama svijeta.

Na prostorima FBiH zaštita i kvaliteta zraka uređene su Zakonom o zaštiti okoliša. U proteklih pet godina otkako je USK uspio u ispunjavanju ove zakonske obaveze, startalo se s procedurom ispunjavanja obaveza.

Izrada plana zaštite i kvalitete zraka od strateškog je značaja za svaki kanton. USK je prvi u BiH koji se isključivo fokusira na kvalitetu zraka i okoliša. U narednom petogodišnjem periodu veliku pažnju ovome posvetiće Kantonalno ministarstvo okoliša, prioritet je iznaći rješenja, ali i definirati probleme u toj oblasti.

Simboli grada

Šetalište Gelenderi u centru Bihaća, od centra do starog restorana Paviljon, simboli je grada, gdje posjetioci uživaju u prirodnim i ekološkim ljepotama ovog dijela grada na Uni. Radi brige o prirodi,  održana je akcija uređenja ovog dijela grada i okupljališta građana, te njegovog oživljavanja u ove jesenje dane.

Likovni umjetnici Bihaća oslikavali su vanjski dio stadiona NK Jedinstvo pod motom Bihać pamti. Članovi Vijeća učenika Gimnazije uređivali su zapušteno dječije igralište, što pokazuje da ljubav prema voljenom gradu nikad ne prestaje.

oslobodjenje.ba

Related posts