Osma godišnjica smrti Ismeta Bajramovića Ćele

Na današnji dan, prije tačno osam godina, samoubistvo je u svom stanu u sarajevskom naselju Ciglane izvršio Ismet Bajramović Ćelo.

Bajramović je bio ratni zapovjednik Vojne policije Armije BiH, čije se ime poslije rata uglavnom dovodilo u vezu s kriminalnim miljeom u Sarajevu.

Kantonalno tužilaštvu u Sarajevu je 2000. godine protiv njega podiglo optužnicu za ubistvo Rahmana Hajdarpašića. Za ubistvo su optuženi Ismet Bajramović, Mahir Rađo i Mevsud Ličina. U tom procesu, Bajramovića je 4. februara 2001. godine sudija Salem Miso osudio na 20 godina zatvora, a u zatvoru je proveo pet godina. U obnovljenom postupku 2005. godine mu je presuda ukinuta i proces je vraćen na početak. Posljednje godine života proveo je uglavnom u bolnici.

Ismet Bajramović je rođen 26. aprila 1966. godine u Sarajevu, gdje je završio osnovnu i srednju školu, a prve probleme sa zakonom je imao još u ranoj mladosti, koji su kulminirali u 19. godini kada je osuđen na zatvorsku kaznu zbog silovanja. Početkom agresije na BiH se isktaknuo u dvije odlučujuće bitke za Sarajevo, 2. maja 1992. na Skenderiji, te u Pofalićkoj bitki 16. maja 1992. godine.

/faktor.ba

Related posts