Orlović: Srbija je oaza nekažnjivosti za ratne zločine

Izvršna direktorica Fonda za humanitarno pravo (FHP) iz Srbije Sandra Orlović izjavila je da je prema broju optužnica u posljednjih pet godina Srbija postala “oaza nekažnjivosti za ratne zločine”.

Ona je, u intervjuu za “Danas” pred odlazak u Sjedinjene Američke Države na usavršavanje, kazala da po njenoj procjeni, u Srbiji živi najmanje 3.000 osumnjičenih za teške zločine u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Kosovu, kao i da je bivši tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević, pred kraj mandata izjavio da, samo u Beogradu, živi 80 osumnjičenih za ratne zločine.

– U takvoj situaciji, a posebno pri više puta ponovljenoj deklarativnoj posvećenosti zvaničnika regionalnom pomirenju, očekivalo bi se da institucije Srbije angažuju mnogo više resursa i političke volje da se procesuiranje ratnih zločina u Srbiji reanimira – kazala je Orlović i ocijenila da Tužilaštvo za ratne zločine nema dovoljno ljudi, ni dovoljno veliki budžet.

Ona je izjavila i da neuspjeli izbor novog tužioca za ratne zločine ukazuje da politička vlast pokušava da procesuiranje ratnih zločina svede na minimum, “dovoljan da umiri briselske birokrate”.

Ona je ocijenila da je vidan napredak političkih, kulturnih i ekonomskih veza u regionu, ali da se pomirenje u regionu bazira na interesima unapređenja svakodnevnog života građana, “bez otvaranja teških tema koje te interese i odnose mogu ugroziti”.

– Dijalog o ideologijama koje su legitimizovale zločine, različitim interpretacijama ključnih dogadjaja u istorijskim udžbenicima, moralni dug naših zajednica prema žrtvama, vidjene su kao štetne za budućnost i stabilnost – navela je Orlović.

(Faktor.ba)

Related posts