Optužnica protiv bivšeg gradonačelnika Bihaća još nije podignuta

Optužnica protiv bivšeg gradonačelnika Bihaća Emdžada Galijaševića još nije podignuta. Tužilaštvo USK-a vodi finansijsku istragu protiv njega, procjenjuju imovinski karton u namjeri da traže oduzimanje imovine u odnosu na pronađene dokaze o načinu njenog sticanja. Napetost između tužilaštva i odbrane u ovom slučaju raste, a Galijaševićev advokat Ilijas Midžić je saopćio da će tražiti izuzeće i Suda i Tužilaštva u Bihaću.

Za posljednju istragu u odbrani kažu da je nastala uz kršenje prava gradonačelnika, te je porede sa slučajem kada mu je bila izrečena i zabrana da se ne smije približavati Općini niti dolaziti na posao, a nije se mogao ni ponovo kandidirati na izborima.

Nakon žalbe ova naredba je dokinuta jer mu nisu dali šansu da se očita, kao što je i sada donesena sudska odluka o istrazi nad imovinom bez saslušanja Galijaševića.

– Da su upitali, znali bi da je kuća Emdžada i Adelide Galijašević, kao i stan u Bihaću, pod hipotekom zbog kredita koji imaju na 10 godina u banci, kazao je Midžić.

Protiv sudije za prethodni postupak već su pokrenuli disciplinsku prijavu, ali kako je advokat Ilijas Midžić i član Visokog sudskog tužilaškog vijeća, to neće učiniti on da se ne bi protumačilo kao sukob interesa.

– Imamo još dva zasjedanja i član sam VSTV-a do kraja februara. Disciplinski postupak uložiće drugi advokat, kolega iz Sarajeva, kazao je Midžić.

Odbrana smatra da se suviše informacija o istrazi već nalazi u medijima, okrivljujući Tužilaštvo da ne poštuje načelo nevinosti, a sami ne žele govoriti kako će se braniti.

Nezvanično saznajemo da je odbrana spremila prijavu protiv postupajućeg tužioca Adnana Tulića. Navodno je Galijašević po povratku u Općinu zaustavio neke isplate, između ostalih i svjedoku – vlasniku građevinske firme Sunny Boy, te da je Tulić reagovao kod općinskog računovodstva.

– Ja kao tužilac moram nazvati i ispitati okolnosti gdje postoje indicije da se na taj način vrši pritisak na svjedoke. Odbrana neka podnese prijavu, oni svakako traže način kako da se s ovim krivičnim djelom suoče, kazao nam je Adnan Tulić.

Podsjetimo, Galijaševića čeka podizanje optužnice za primanje mita od 10.000 maraka od građevinske firme Amira Behića, a terete se i njegova supruga Adelida i pomoćnik Smajo Toromanović.

Galijaševići trenutno žive u Bihaću povučeno u krugu familije koja ih podržava, a javnosti se obraćaju preko advokata. U posljednje vrijeme doživljavaju pretrese i neugodnosti na granici tokom čestih odlazaka doktoru u Zagreb.

Rezultat je to i otvorene istrage o finansijskom kartonu Galijaševića, a odbrana je ipak zatražila službeni odgovor od Granične policije BiH.

oslobodjenje.ba

Related posts