Optuženi Milenko Karakaš se izjasnio da nije kriv za ratni zločin u Sanskom Mostu

Milenko Karakaš, optuženi za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Sanskom Mostu, pred Kantonalnim sudom u Bihaću izjasnio se da nije kriv. Karakaš je optužen za fizičko zlostavljanje Zikrije Bahtića u junu 1992. godine u krugu firme „Splonum“.

Prema navodima iz optužnice koju je Kantonalno tužilaštvo podiglo 7. septembra, a Sud potvrdio 23. septembra, oštećeni Zikrija Bahtić je zajedno sa drugim Bošnjacima i Hrvatima bio zatvoren u radnoj jedinici „Betonirka“ kod Sanskog Mosta.

Bahtića je čuvar Milan Kravić odveo u upravnu zgradu gdje su ga dočekali naoružani Karakaš, tada pripadnik Šeste sanske brigade Vojske Republike Srpske sa još trojicom nepoznatih vojnika. Ispitivali su ga o zelenim beretkama i naoružanju koje su navodno imali Bošnjaci, a kada nisu bili zadovoljni dobijenim odgovorima, Bahtića su udarali šakama, nogama, gumenim i drvenim palicama te kundacima pušaka po cijelom tijelu. Kada bi izgubio svijest , polijevali bi ga vodom da dođe svijesti i nastavljali sa premlaćivanjem. U batinanju je prednjačio upravo Milenko Karakaš, stoji u optužnici.

Bahtić je zadobio brojne povrede u vidu nagnječenja, krvnih podljeva, prelom rebra i potres mozga, zbog čega nije mogao hodati niti govoriti. Nakon premlaćivanja ostavljen je u besvjesnom stanju da leži na podu prostorije u kojoj je pretučen.

Milenka Karakaša optužnica tereti za kršenje pravila međunarodnog prava i nečovječno postupanje i počinjeno krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Karakaš se izjasnio da nije kriv za ono što mu se stavlja na teret, a njegova odbrana je najavila iznošenje dokaza na glavnoj raspravi.

Related posts