Oproštaj Sarajlija od Castra: Da ti Allah podari džennet

U današnjem broju lista Oslobođenje objavljena je čitulja kubanskom vođi u kojoj su se pojedini građani Sarajeva, poštovaoci lika i djela Fidela Castra, oprostili od bivšeg kubanskog vođe.

“Legenda je otišla, ali je ostalo njegovo djelo! Ostao je ponosni i pametni kubanski narod koji je na čelu sa Fidelom Kastrom vratio svoje dostojanstvo i pokazao čitavom svijetu kako, uprkos preko 50 godina ekonomske blokade, vojnih i političkih pritisaka, jedna mala zemlja može očuvati svoj suverenitet, obrazovati svoje stanovništvo, imati najbolju medicinu na svijetu i ostvariti socijalnu jednakost, a u isto vrijeme, mada i sama siromašna, nesebično pomagati drugim siromašnim i ugroženim zemljama. Adios komandante Fidel”, stoji u čitulji koju potpisuje Politička organizacija Udar ljevice.

Čitulju je objavilo i Planinarsko društvo Barabe.

“Tvoja humanost, plemenitost i dobrota nam daje snagu da izržimo dalje. Molimo Allaha dž. š. da ti podari lijepi džennet i vječni rahmet”, piše u posljednjem pozdravu PD Barabe.

Castro je bio na čelu Kube od 1959. do 2008. godine, kada ga je narušeno zdravlje natjeralo da vlast preda bratu. Proteklih nekoliko godina većinom se klonio javnosti, a tek povremeno je istupao u medijima, komentarišući društvene pojave.

Castro će biti upamćen kao jedan od najdugovječnijih lidera, koji je živio dovoljno dugo da vidi kraj tenzija između Kube i SAD-a, koje su trajale duge 52 godine.

/N1

Related posts