Oprezno sa određenom hranom i lijekovima: Znate li šta sve može oštetiti jetru?

Ako imate povećanu tjelesnu masu ili bolujete od dijabetesa, veća je vjerovatnoća da ćete imati masnu jetru. Dijetom i vježbom zaustavit ćete bolest

Jetra svakodnevno obavlja izuzetan posao kako bi nas održala živim i zdravim. Igra ključnu ulogu u metaboliziranju hrane koju jedemo, te u procesu detoksikacije, koji nas štiti od utjecaja brojnih toksina kojima smo izloženi. Apsorpcija nutrijenata velikim dijelom odvija se učešćem jetre. Sve tvari koje unesemo u organizam dolaze u ovaj organ, gdje se razvrstavaju na toksine i ostale molekule.

Kako bismo zaštitili ovaj nezamjenjivi organ, važno je znati šta ga sve može oštetiti.

Šećer

Previše rafiniranog šećera i kukuruznog sirupa uzrokuju masne nakupine koje dovode do bolesti jetre. Istraživanja pokazuju da šećer može biti štetan za jetru kao alkohol, čak i ako niste pretili.

Biljni dodaci

Čak i ako na naljepnici piše “prirodno”, ne znači da je dobro. Primjera radi, neki koriste biljku kava-kava za suzbijanje simptoma menopauze ili za opuštanje. No, studije su pokazale da ona može ozbiljno oštetiti jetru. Zato bi dobro bilo posavjetovati se s ljekarom prije uzimanja biljnih preparata.

Višak kilograma

Ako imate povećanu tjelesnu masu ili bolujete od dijabetesa, veća je vjerovatnoća da ćete imati masnu jetru. Dijetom i vježbom zaustavit ćete bolest.

Previše vitamina

Tijelu je potreban, a dobija se iz voća i povrća. Ako uzimate i dodatke prehrani koji imaju visoke doze vitamina A, možete pretjerati i oštetiti jetru.

Gazirana pića

Analize su pokazale da gazirana pića izazivaju masnu jetru.

Paracetamol

Imate li glavobolje ili osjećate bolove u leđima, posežete za analgeticima koji sadrže paracetamol. Uzmete li ga previše, oštetit ćete jetru. Najbolje je držati se preporučene doze.

Alkohol

Ne morate biti ovisnik kako biste naškodili jetri, dovoljne su i male količine.

Čuvajte se gotove hrane i pekarskih proizvoda

Transmasnih kiselina ima u gotovoj hrani i pekarskim proizvodima. Osim što deblja, takva hrana uništava jetru. Zato prije kupovine provjerite popis sastojaka. Čak i ako piše da proizvod ima nula grama transmasnih kiselina, znajte da može sadržavati male količine.

(Faktor.ba)

Related posts