Opasne ceste: Crna tačka u Cazinu će uskoro biti rekonstruisana

Raskrsnica na magistralnoj cesti M-4.2 u cazinskom naselju Mala Lisa već duže vrijeme slovi za jedno od kompliciranijih saobraćajnih čvorišta u Unsko-sanskom kantonu. U skladu s tim, trenutno je u pripremi projekat rekonstrukcije raskrsnice, vrijedan oko pola miliona KM, čija bi realizacija trebala početi na početku sljedeće građevinske sezone.

Raskrsnica na Maloj Lisi u Cazinu kategorizirana je kao crna tačka na bh. cestama prema posljednjoj studiji koja je rađena na nivou Federacije BiH. Na osnovu tog parametra, raskrsnica je ušla u sastavni dio programa rekonstrukcije i modernizacije magistralnih cesta koji će se u FBiH realizirati u naredne četiri godine.

Finalizacija projekta, čija je vrijednost procijenjena na oko 500.000 KM, predviđena je već u narednoj godini, kazao je za Klix.ba Dedo Pjanić, izvršni direktor za tehničke poslove u JP Ceste Federacije.

“Trenutno stanje je takvo da smo dobili lokacijsku informaciju od općine Cazin i sada su u toku aktivnosti na postupku eksproprijacije. Javna rasprava je održana u februaru ove godine, a uviđaj na terenu obavljen je prošlog mjeseca. Nakon pravosnažnosti rješenja i potpisivanja sporazuma za eksproprijacijske nekretnine sa strankama, uslijedit će isplata tih nekretnina i ulazak u posjed. U međuvremenu, mi već pripremamo terensku dokumentaciju i u narednom periodu će biti pokrenut postupak odabira izvođača, tako da realno očekujemo da će radovi na samom terenu krenuti početkom naredne građevinske sezone, odnosno u martu ili aprilu 2017. godine”, ističe Pjanić.

Kao što je mnogim Cazinjanima, ali i Krajišnicima, poznato, na ovoj raskrsnici vlada potpuna konfuzija, pravila skoro da i nema, pa vozači upravljaju i skreću vozilima po sopstvenim nahođenjima i procjenama. To za posljedicu ima veliki broj saobraćajnih nesreća na samoj lokaciji, dok su saobraćajne gužve manje-više normalna pojava.

“Na samoj raskrsnici riješit će se tokovi koji su sada napravljeni da vozi kuda ko hoće. Dakle, to će se urediti na način klasične ‘T’ raskrsnice koja će obuhvatiti i susjedne priključke, odnosno gradske saobraćajnice. Projekat predviđa i rekonstrukciju obližnjeg Havinog mosta, te sanaciju kolovoza i uređenje pješačke staze sve do Šedrvana”, pojašnjava Pjanić.

Rekonstrukcija raskrsnice na Maloj Lisi u Cazinu olakšat će saobraćaj i povećati sigurnost na cesti, kako za mjesno stanovništvo, tako i za sve vozače koji prolaze tom dionicom magistralnog puta M-4.2 Bihać-Cazin-Velika Kladuša.

klix.ba

Related posts