Opasna bolest koja često šalje suptilne simptome: Umorni ste, mršate, imate zamagljen vid

Zbog visokog nivoa šećera u krvi, slabi prirodno zarastanje rana i sposobnost za borbu protiv infekcija. Visoki šećer uzrokuje i oštećenje živaca, a to može biti razlog trncima u nogama i rukama.

Rani simptomi dijabetesa, posebno tipa 2, mogu biti suptilni ili naizgled bezopasni. Ljekari ističu kako možete imati bolest mjesecima ili čak godinu, a da to uopće ne primijetite. Zbog toga je razumijevanje mogućih simptoma dijabetesa veoma važno, jer može dovesti do rane dijagnoze, a potom i liječenja.

Ako imate bilo koji od sljedećih znakova, obavezno otiđite ljekaru.

Pretjerano ste žedni i često mokrite Kada imate dijabetes, višak šećera (glukoze) nakuplja se u krvi. Bubrezi su prisiljeni raditi pojačano kako bi filtrirali i apsorbirali višak šećera. Ako bubrezi to ne mogu pratiti, višak šećera izlučuje se putem mokraće uz tekućine iz tkiva. To aktivira češće mokrenje, što može uzrokovati dehidraciju.

Umorni ste Mnogi faktori pridonose tome. Oni uključuju dehidraciju od učestalog mokrenja i nesposobnost tijela da funkcionira ispravno, jer manje može koristiti šećer za energetske potrebe.

Mršate Kad gubite šećer čestim mokrenjem, možete izgubiti kalorije. U isto vrijeme, dijabetes može zadržati šećer iz hrane podalje od ćelija, što uzrokuje stalnu glad. Ukupan učinak je potencijalno brzo mršanje.

Zamagljen vam je vid Visok nivo šećera u krvi povlači tekućine iz tkiva, uključujući i oči. To utječe na sposobnost da se usredotočite. Ako se ne liječi, dijabetes može izazvati oštećenje očiju, gubitak vida, pa čak i sljepoću.

Rane zarastaju sporo, podložni ste čestim infekcijama Zbog visokog nivoa šećera u krvi, slabi prirodno zarastanje rana i sposobnost za borbu protiv infekcija. Kod žena infekcije mjehura i rodnice naročito su česte.

Osjećate trnce u rukama i nogama Višak šećera u krvi uzrokuje oštećenje živaca. To može biti razlog trncima te gubitku osjećaja u rukama i nogama, ali i bolnom pečenju u rukama, nogama i stopalima.

Dijabetes može oslabiti sposobnost za borbu protiv mikroba, čime se povećava rizik od infekcije desni i kostiju koje drže zube na mjestu. Desni se mogu povući, zubi postati labavi, a česta je i upala te gnojenje.

(Faktor.ba)

Related posts