Oku ništa nije daleko: Hercegovački gradić Blagaj postao magnet za turiste

Da turisti sve više prepoznaju turističke potencijale naše zemlje dokaz je Blagaj, gradić nekoliko kilometara udaljen od Mostara.

Obiluje brojnim kulturnim i historijskim znamenitostima pa nije ni čudno što ga turisti u sve većem broju posjećuju. Posebno je atraktivna derviška tekija koja datira još iz osmanskog doba. Ljepotu ovog kraja krasi i rijeka Buna, a svi zainteresovani u prilici su posjetiti i staru džamiju kao i pravoslanu ili katoličku crkvu.

Iz Turstičke zajednice HNK navode kako je ove godine, za 10 do 13 posto povećan broj dolazaka i noćenja turista. Zbog jedinstvene ljepote i bogatih prirodnih resursa, čiste vode i bogate zelene oaze sve više turista dolazi iz Saudijske Arabije, Katara, Bahreina, Ujedinjenih Arapskih Emirata kako bi uživali u blagodatima prirode kojima raspolaže ovaj hercegovački gradić.

U Blagaj dolaze i turisti i Italije, Njemačke Češke, Poljske, ali i dalekog Japana i Kine. Najčešće su oduševljeni gostoprimstvom ali i bogatom tradicijom i historijom koju ima naša zemlja.

Prvi Blagajski ljetni festival, manifestacija kulturno-sportsko-turističkog karaktera koji je pokrenut ove godine jedan je od razloga zbog čega se tako veliki broj turista odlučio posjetiti Blagaj. Dobra promocija uvijek će doprinijeti poboljšanju generalnog imidža države u cjelini.

(Faktor.ba)

Related posts