Okrugli sto „Kultura dijaloga u izgradnji mira“

U okviru projekta PRO- Budućnost (Povjerenje, Razumijevanje, Odgovornost za Budućnost) Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira Catholic Relief Services u saradnji sa Fondacijom Mozaik, Caritasom BiH, Forumom građana Tuzle, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Međureligijskim vijećem u Bosni i Hercegovini, održan je 11.avgusta, u Vijećnici opštine Bosanski Petrovac okrugli sto.

Naime, tema okruglog stola bila je „Kultura dijaloga u izgradnji mira“, a učešće su uzeli predstavnici naših lokalnih vlasti, civilnog društva, medija, te pravoslavne i islamske vjerske zajednice, i poslovnog sektora.

Svrha okruglog stola je da se pruži mogućnost građanima da kroz otvoren i iskren dijalog počnu razumijevati životna iskustva i perspektive „drugih“ i ostvare saradnju na aktivnostima koja mogu izgraditi mir i povjerenje u lokalnim zajednicama.

Moderator okruglog stola bio je Vehid Šehić, predstavnik Foruma građana Tuzle i Doc. dr.sc. Zlatiborka Popov Momčinović, profesorica političkih nauka.

U prvom dijelu razgovaralo se o ciljevima PRO- Budućnost kako u našem gradu, tako i uopšteno u cijeloj BiH: „Ogradili smo se jedni od drugih, praveći razlike koje ne postoje. Ovaj projekt ima ljudsku dimenziju. Nije život samo u Banja Luci, Sarajevu, već je život u ovim malim sredinama, gdje nam je zadatak da potaknemo predstavnike međunarodnih zajednica da obrate pažnju i na ostale opštine.“

Prisutnima se obratio i načelnik koji je istakao da je Opština uvijek spremna pomoći, i moralno i finansijski, imajući u vidu to da je Bosanski Petrovac po svojoj strukuturi Bosna u malom“.

U daljem dijalogu, učesnici su se dotaknuli gorućeg pitanja kako u ovoj zemlji, tako i u našem gradu, a to je odlazak mladih ljudi u inostranstvo.

Na kraju, moderatori su upoznali učesnike sa mogućim javnim pozivima vezanim za ovaj projekat, te su istakli da zajednički moramo afirmisatti vrijednosti mira kao naše civilizacijske, ali i lične odgovornosti, jer samo tako možemo kreirati život bez strahova, uz međusobno poštovanje, razumijevanje i povjerenje, ali i solidarnost kao sastavni dio naše filozofije života.

Related posts