Oko stotinju životinja oboljelo od “plavog jezika” u Sanskom Mostu

Oko stotinu životinja na području Općine Sanski Most oboljelo je od bolesti „plavog jezika“ i situacija po pitanju ove bolesti je vrlo ozbiljna, izjavio je direktor Verinarske stanice u ovom gradu, Senad Bešić.

On je istakao kako su veterinarske ekipe svakodnevno na terenu te da se dijagnosticira cjelokupni stočni fond u nastojanju da se rezimiraju razmjere ove bolesti.

Prema njegovim riječima radi se o bolesti koja nije zoonoza i ne prenosi se s životinja na ljude, ali može izazvati velike ekonomske štete. On je dodao kako ovu bolest prenose komarci i krpelji, te da trenutni vremenski uslovi pogoduju širenju „plavog jezika“.

Od ove bolesti nisu izuzete ni druge općine na području Unsko sanskog kantona pa se broj zaraženih životinja mjeri stotinama. Ovu bolest je praktično nemoguće izliječiti i zaražene životinje se po pravilu eutanaziraju i potom neškodljivo uklanjaju.

Preventivna vakcinacija je najbolja mjera zaštite stočnog fonda i u Veterinarskoj stanici se nadaju kako će dobiti neophodne vakcine kako bi do maja iduće godine obavili preventivno cijepljenje. Prestpostavlja se kako se bolest proširila nekontrolisanom i prekomjernom trgovinom stočnim fondom u poslednjih nekoliko mjeseci.

Obzirom da se bliži zimski period, kada traje hibernacija prenosnika ove bolesti, očekuju se njeno jenjavanje.

U tom periodu trebalo bi obaviti preventivno cijepljenje životinjskog fonda te ga na taj način zaštititi od ove bolesti.

Iz Veterinarske stanice pozivaju sve vlasnike koji sumnjaju da su im grla zaražena ovom virusnom bolesšću da im takve slučajeve prijave.

Related posts